Priopćenje HSP-a

Mostarski holding treba novi Ured za EU projekte

Tijekom razgovora je istaknuto kako postojeća gradska poduzeća i ustanove Grada Mostara nisu dobro posložene i ustrojene te trebaju ozbiljnu reformu.
Gospodarstvo / Ulaganja | 03. 12. 2020. u 15:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedništvo Hrvatske stranke prava (HSP) na čelu s predsjednikom Nikolom Ragužem održalo je konferencijski ''online'' sastanak sa nositeljima gradskih lista Koalicije Mostar moj dom Mostar koju čine HSP, HSP BiH, HKDU Hrast, Bernadinim Pandžom nositeljom gradske liste, Željkom Asićem Jugozapad , Mostar Jug Lazom Raićem i Nedeljkom Ripićem Zapad, o smjernicama prijedloga za ustrojstvo Mostarskog holdinga koji bi sva javna poduzeća ujedinio i ta bi poduzeća postale podružnice Holdinga, te bi imali jednu upravu, jedne javne nabavke, glavni račun holdinga sa kojeg bi se pomagale ona poduzeća-podružnice koje imaju problema sa likvidnošću.

Kako ističu, Holding bi imao puno snažniju kontrolu nad javnim sredstima, te bi podigao kvalitetu usluga Gradske uprave i budućeg gradonačelnika Grada Mostara, ali i drastično smanjio stranačko uhljebljavljanje.

Tijekom razgovora je istaknuto kako postojeća gradska poduzeća i ustanove Grada Mostara nisu dobro posložene i ustrojene te trebaju ozbiljnu reformu.

Prema prvotnoj SWOT analizi odnosno analizi sadašnja i buduća snaga slabosti, prilika i prijetnje, evidentno je da ovako postavljena struktura ne može biti dobar servis građanima. Gradska poduzeća trebaju poslovati sa dobitkom ili kroz neki investicijski ciklus doći do solventnosti. Svi dugogodišnji gubitaši moraju biti nanovo ustrojeni sa novim menadžmentom.

Najvažnije je osnivanje novog Ureda za EU projekte koji će imati zadaću da postojeće i novo nastale institucije brendira i otvori za europska sredstva predpristupnih fondova EU. Tu su važna i uvezivanja sa Dalmacijom i gradova u trokutu Mostar – Dubrovnik – Split, istaknuto je.

Ustanove o kulturi po prirodi posla, koje imaju slične djelatnosti treba objediniti i većinu locirati u Hrvatski dom herceg Stjepana Kosaču i dodatno ga ojačati. Rascjepkanost i nerad, kazališta i teatri bez predstava, Lutkarska kazališta bez lutaka i narodna bez naroda, domovi kulture bez kulture i sadržajnih izložbi su čisti promašaj, kao i muzeji bez arheoloških i povijesnih predmeta, istaknuto je na sastanku.

Gradske ustanove moraju imati više korisnika i jedan dio javno-privatnog partnerstva, navedeno je. Posebice u Centrima za ovisnosti i staračkim domovima, dok cijene smještaja u vrtićima će biti dodatno snižene i subvencionirane kroz plan demografskog oporavka. Domove zdravlja i ambulante bi trebalo ujediniti sa gradskim ljekarnama zbog nižih cijena nabavke lijekova i sanitetskom materijala, a o svemu bi trebalo dodatno osnovati stručno povjerenstvo oko samih aktivnosti.

Jedna od težih odluka je kadrovsko jačanje i promjene u samoj Gradskoj upravi i na načelničkim pozicijama koje će morati uraditi budući gradonačelnik u dogovoru sa Gradskim vijećem Grada Mostara. Već sada bi se moglo razmisliti i o promjeni statusa Međunarodne zračne luke Mostar, da se ona izuzme iz portfelja Grada i prebaci na Hercegovačko-neretvansku županiju.

Ipak, to je zaseban pravni subjekt koji treba više od Grada Mostara kako u financijskom smislu tako i u razvoju regije Hercegovine, gdje bi osnivač u većinskom dijelu bila HNŽ-a ali i drugi subjekti. Komunalna poduzeća bi se Holdingom ojačala, J.P. ''Parkovi'' bi bilo jedno poduzeće u čijem sastavu bi bili i odlagališta otpada ''Uborak'' i sama ''Deponija'', a ne kao sada odvojeni pravni subjekti. U sklopu ''Parkova'' bi bilo i poduzeće ''Mostarski parking'', ali i zadaća pokretanja vlastite proizvodnje cvijeća, te bi ''Parkovi'' postali temelj projekta Regija Mostar-Europska regija cvijeća, koji treba što direktno, što indirektno u narednih pet godina zaposliti 5000 Mostaraca.

Hotel „Ero“ je već prodan za buduće institucije HNŽ-a i trebalo bi ubrzati taj rok prelaska iz Đačkog doma. Ipak, „Vodovod“ Mostar bi trebalo podijeliti na dvije podružnice holdinga, jedno za proizvodnju pitke vode a drugo poduzeće za isporuku i odvodnju. Postojeće poduzeće nema dobru kontrolu i trenutačno je u velikim financijskim dubiozama gdje će možda uskoro trebati i stečaj, istaknuto je u priopćenju koje potpisuje predsjednik HSP-a, Nikola Raguž.

Kopirati
Drag cursor here to close