Ali neće

Ministrica pozvana da vidi Doljanku

Ministrica Đapo ne reagira jer se, kako prenosi Žurnal, ne poštuje trasa navedena u Urbanističkoj dozvoli već je spuštena u korito rijeke Doljanke.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 08. 2019. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ministrice, dođite na gradilište mini hidroelektrane Zlate da vidite kako napreduju radovi'', pozvali su aktivisti za očuvanje rijeke Doljanke ministricu turizma i okoliša FBiH Editu Đapo, piše Žurnal dodajući kako Đapo nije došla, niti je bilo čime pokazala da je službeno upućen poziv i primila.

U dopisu koji je Udruženje građana "Za Doljanku" poslalo 7. srpnja navodi se: ''Obraćamo vam se kao najodgovornijoj osobi u vezi sa nezakonitim radnjama u projektu gradnje mHe Zlate u Jablanici, jer je sve i krenulo od okolinske dozvole, koju ste vi potpisali, a koja je izdata bez da su povedeni svi zakonom propisani postupci... Pišemo vam i predlažemo da u narednih desetak dana nađete vremena i volje i zajedno s našim predstavnicima obiđete radilište mHe Zlate i na licu mjesta se uvjerite u sve što smo naveli i poduzmete aktivnosti iz nadležnosti službi vašeg ministarstva a to je kontrola i praćenje realizacije trase utvrđene u Okolinskoj dozvoli''.

No, ministrica Đapo ne reagira jer se, kako prenosi Žurnal, ne poštuje trasa navedena u Urbanističkoj dozvoli već je spuštena u korito rijeke Doljanke.

Tužba kojom se traži poništavanje dozvole za izgradnju hidroelektrane Zlate jačine 4,52 MW kompanije EkoVat iz Jablanice mjesecima stoji u ladicama Kantonalnog suda u Sarajevu.

Žurnal je već pisao da je u siječnju 2019. godine predsjednik suda Vladimir Špoljarić potpisao rješenje kojim se ovaj predmet proglašava hitnim. Do danas, ipak, ovaj “hitni” slučaj nije došao na red za rješavanje u Kantonalnom sudu. U Kantonalnom sudu u Sarajevu kažu kako je ova institucija opterećena brojnim predmetima, te da nakon završene pripremne faze ''ovaj spis čeka na rješavanje''.

Inače, Firma Eko-Vat iz Jablanice, čiji je direktor Šaban Teletović, otac poznatog košarkaša Mirze Teletovića, pribavio je svu potrebnu dokumentaciju. Okolinsku, urbanističku, građevinsku dozvolu, izradio Studiju uticaja na okoliš, kao i plan upravljanja otpadom.

''Općina Jablanica, Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede... - svi su pripomogli da se Doljanka, na više mjesta navedena kao prirodno bogatstvo koje bi po svaku cijenu trebalo sačuvati – iskoristi za profit investitora. Koncesija je izdana na 30 godina, a investitor će Općini Jablanica plaćati 50 tisuća KM godišnje. Prema grubim, neslužbenim procjenama, godišnji prihod investitora iznosit će 1,8 milijuna KM'', piše Žurnal.

Kopirati
Drag cursor here to close