Španjolski trg

Krug koji se čeka: Zavirite u turbo-rotor u Mostaru i pročitajte pravila

Gospodarstvo / Ulaganja | 22. 04. 2022. u 11:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Umjesto sadašnjeg, pohabanog kružnog toka na Španjolskom trgu u Mostaru izgradit će se novi kružni tok, tzv. turbo-rotor, kojeg, kako su ranije rekli iz Grada, nema nitko u BiH.

  / Budući rotor na Španjolskom trgu

Radovi će se izvoditi u skladu s projektnom dokumentacijom tvrtke Integra d.o.o. Mostar, a novcima Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i Grada Mostara.

Odabrani dobavljač u postupku nabavke je građevinsko poduzeće: HP Investing d.o.o. Mostar. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om iznosi 1.051.519,27 KM.

Projekt se financira iz granta Vlade FBiH u iznosu od 500.000,00 KM, a ostatak od 551.519 KM iz proračuna Grada Mostara iz sredstava naknade od elektroprivrede za potopljeno zemljište.

Ranije je ovo ministarstvo obznanilo kako su uključeni u realizaciju cestovnih infrastrukturnih projekata u Mostaru, poput radova u Ulici Ante Starčevića, koji su završeni, te rekonstrukcije Avenije, koja je u tijeku.

  / Budući rotor na Španjolskom trgu

Radit će se i sjeverni ulazak u grad, odnosno spoj magistralnih cesta M6.1 i M17, gdje se često u vrijeme prometne špice stvaraju gužve i zastoji.

Izrađena je glavna projektna dokumentacija uređenja tog raskrižja, kojom je predviđeno izgradnja tunela za lijevo skretanje iz smjera Mostara prema sjeveru.

  / Budući rotor na Španjolskom trgu

U tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih poslova koju vode mjerodavne službe Grada Mostara, a kada postupak eksproprijacije bude završen slijedi priprema tendera za izbor izvođača radova i nadzora. Prema glavnom projektu okvirna procjena troškova je 500.000 KM za izvlaštenje, 4,5 milijuna KM za same radove te 135.000 KM za nadzor.

Pravila za turbo-rotor

Osnovne značajke turbo rotora su da nema beskonačnog kruženja, a niti prestrojavanja unutar toka, kako bi se u što većoj mjeri izbjegle tzv. točke konflikta, pa je važno da vozači unaprijed znaju gdje žele ići i jednostavno slijede prometne znakove.

Turbo rotor projektiran je kao dvotračno raskrižje sa spiralnim tokom kružnog kolnika, a vozni trakovi unutar kružnog toka međusobno su odvojeni uzdignutim razdjelnim elementima koji sprječavaju promjenu voznog traka na mjestu gdje to nije dopušteno.

Video: Amersfoort Turbo Roundabout

Kod prometovanja takvim kružnim tokovima potrebno je da vozači prije nego uđu u rotor pravovremeno donesu odluku o željenom smjeru kretanja, te da prije ulaska u raskrižje zauzmu prometnu traku koja je namijenjena za vođenje prometa u željenom smjeru.

U pogledu prometovanja kroz turbo rotor važe ista prometa pravila kao i ustalim vrstama raskrižja, gdje se prometom upravlja postavljenom prometnom signalizacijom. Prednost prolaska definirana je postavljenom prometnom signalizacijom i oznakama na kolniku. (npscp.info)

 

Kopirati
Drag cursor here to close