Što kaže Inspekcija?

Kopanje i trpanje: 'Deponija' koja ugrožava HE Mostar

Sredinom rujna 2021. godine zaprimljena je prijava komunalnoj inspekciji upućena od strane J.P. Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, u kojoj se navodi neovlašteno odlaganje otpada na lokalitetu 1000 metara uzvodno od objekta brane sa lijeve strane.
Gospodarstvo / Ulaganja | 11. 11. 2021. u 13:22 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspekcija Grada Mostara naložila je J.P. Komunalno d.o.o. Mostar da izvrši vanredno čišćenje na lokalitetu sjeverno iznad brane HE Mostar, koji je, kako navode, već poprimio karakter deponije, doznaje Bljesak.info.

Naime, sredinom rujna 2021. godine zaprimljena je prijava komunalnoj inspekciji upućena od strane J.P. Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, u kojoj se navodi neovlašteno odlaganje otpada na lokalitetu 1000 metara uzvodno od objekta brane sa lijeve strane.

Čuvanje parcele

Komunalni inspektor Grada Mostara, izvršio je inspekcijski nadzor po službenoj dužnosti, kojim je ustanovljeno da u naselju Vrapčići, uz jezero, na lokalitetu sjeverno iznad brane HE Mostar i iza šljunkare HP Investing do nedovršenog gradskog bazena nalazi se odložena veća količina različitih vrsta otpada (zemlje, šuta, otpadnog građevinskog materijala, guma i manja količina kućnog otpada), a što narušava higijenski i estetski izgled naselja.

Također, navode kako se navedena parcela nalazi u posjedu Hidroelektrana na Neretvi, ta da je J.P. Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar, vlasnik i korisnik ubuduće dužan parcelu čuvati i osigurati uredno održanje.

Naime, po izlasku postupajućeg inspektora na teren, rukovoditelj pogona HE Mostar izjavio je da se na navedenoj lokaciji izvode radovi koji ugrožavaju objekt akumulacijskog nasipa koji je sastavni dio HE Mostar.

''Utvrđeno je da se radi o iskopu šljunčanog materijala koji se vjerojatno odvija već duži period, obzirom na veličinu same lokacije kao i prisustvo vode i barskih biljaka po obodu. Lokacija je udaljena od HE Mostar oko 1300 metara uzvodno, sa desne strane rijeke, gledajući uzvodno. U trenutku pregleda nije bilo izvođenja radova. Radi se o parceli 1063/1 KO Vrapčići. Samo područje iskopa je dimenzija oko 100x150 metara. Primjećeno je da je na pojedinim područjima na obodu iskopa istovaren građevinski šut u većim količinama, u vidu kamena i komada asfalta. Na samoj lokaciji nije bilo izvođenja građevinskih radova u toku pregleda'', stoji u odgovoru iz Inspekcije.

Ugoržavanje rada 

Za spomenute aktivnosti koje su se odvijale, kako navode, nije nadležna građevinska inspekcija ali pretpostavljaju da za iskop šljunka jeste nadležna rudarska inspekcija dok je za istovar šuta na nedozvoljenim mjestima nadležna komunalna inspekcija.

''Ukoliko smatrate da je spomenutim iskopom ugrožen i objekt HE jer se iskop na pojedinim mjestima izvodio i oko 15-ak metara pored akumulacijskog nasipa, moguće je da postoji i nadležnost Federalne građevinske inspekcije, obzirom da prema Uredbi Vlade Federacije, električne centrale instalirane snage preko 30 MW ( a snaga HE Mostar je 72 MW), sa pripadajućim građevinama spadaju u građevine i zahvate od značaja za Federaciju.

Što se tiče Vašeg prethodnog zahtjeva, koji je zaveden kao 08/3-19-10272/21, u kojem je navedeno da se na lokaciji 138/1 KO Željuša odvijaju građevinski radovi te da su primijećeni kolci što upućuje na mogući nastavak radova koji su se već odvijali na parceli, obavještavamo vas da su 3 inspektora već prethodno obustavila radove na toj parceli od strane 8 investitora, da su izdana rješenja o obustavi radova, te da je naknadnim kontrolnim inspekcijskim pregledima utvrđeno da su radovi obustavljeni'', zaključeno je u odgovoru Inspekcije.

 

Kopirati
Drag cursor here to close