Najzahtjevniji projekt

Izgradnja tunela Prenj počinje krajem 2020.

Tunel Prenj u dužini deset kilometara nalazi se na dionici autoputa Konjic - Mostar, a procijenjena vrijednost ovog projekta je 250 milijuna eura.
Gospodarstvo / Ulaganja | 25. 10. 2019. u 09:58 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Izgradnja će trajati 6 godina

Na otvaranju znanstveno-stručnog skupa na kome su se u petak u Sarajevu okupili eminentni europski i domaći stručnjaci iz oblasti projektovanja i gradnje tunela, istaknuto je da je izgradnja tunela Prenj najzahtjevniji projekt na autoputu Koridora Vc.

Izazovan projekt

Građevinski fakultet Univerziteta u Sarajevu, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu zajednički su organizirali ovaj skup, čiji je implementator Udruženje inženjera geotehničara u Bosni i Hercegovini.

Sudionike skupa na njegovom otvaranju pozdravili su premijer Federacije BiH Fadil Novalić i Nedžad Branković u ime Organizacionog odbora.

Premijer Novalić je istaknuo opredjeljenost Vlade FBiH za izgradnju prometne infrastrukture, dodajući da su ovakvi skupovi dokaz ozbiljnog pristupa izazovnim projektima, kao što je tunel Prenj.

6 godina za izgradnju

Skup je prilika da europski stručnjaci iznesu svoja dosadašnja saznanja i iskustva stečena aktivnim sudjelovanjem u projektovanju i građenju nekih od najdužih tunela u Europi (Austrija, Švicarska, Italija), te da domaći sudionici koji su na direktan ili indirektan način uključeni u projekt izgradnje tunela Prenj, se upoznaju o potencijalnim problemima i izazovima pri realiziranju projekta ovih razmjera.

Tunel Prenj u dužini deset kilometara nalazi se na dionici autoputa Konjic - Mostar, a procijenjena vrijednost ovog projekta je 250 milijuna eura. Planirano je da izgradnja počne krajem 2020. godine i da traje šest godina. Investitor je Vlada Federacije BiH, a implementator projekta JP Autoceste FBiH. Izvori financiranja su Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) i Europska investicijska banka (EIB).

Kopirati
Drag cursor here to close