RS

I firme političara na listi za poticaj

Između ostalih, poticaj će dobiti i „Kaldera company“ iz Laktaša kojom rukovodi nekadašnji dužnosnik SNSD-a Savo Minić, a koju je kupila kompanija „Prointer“ koja se dovodi u vezu sa članovima obitelji Milorada Dodika.
Gospodarstvo / Ulaganja | 15. 10. 2021. u 10:20 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Republike Srpske dala je suglasnost na prijedlog rang liste firmi kojima će biti dodijeljeno sedam milijuna maraka na ime poticaja za direktna ulaganja. Na popisu su i firme koje godinama surađuju sa javnim sektorom, kao i one čiji su vlasnici politički angažirane osobe ili članovi njihovih obitelji, prenosi Capital.

Između ostalih, poticaj će dobiti i „Kaldera company“ iz Laktaša kojom rukovodi nekadašnji dužnosnik SNSD-a Savo Minić, a koju je kupila kompanija „Prointer“ koja se dovodi u vezu sa članovima obitelji Milorada Dodika.

Na popisu za poticaj je i firma „Stanišić“ sa Pala koja je u vlasništvu obitelji Ace Stanišića, v.d. direktora „Elektrodistribucije“ Pale i istaknutog člana DEMOS-a.

Tu je i „Dermal“ Kotor Varoš čiji je vlasnik Radenko Bubić, istaknuti član SNSD-a iz te općine i u nekoliko navrata kandidat na izborima za zastupnika i načelnika općine.

Iz iste branše je i Radovan Pazurević koji je bio kandidat SNSD za zastupnika, a „Sanino“, čiji je suvlasnik, na listi je firmi koje će dobiti poticaj.

Na listi firmi koje će biti „potaknute“ su i „Novi Jelšingrad“ koji je u vlasništvu GP “Krajina“ čiji su najveći akcionari Borko Đurić, Milenko Čičić i Brane Janković.

Poticaj, smatra Vlada, zaslužuje i „Elvaco Metpro“ koji je u vlasništvu Slavenka Ristića, odnosno njegove firme „Balkan Global“ koja je postala poznata kada je uvezena pokretna bolnica na početku pandemije virusa korona.

Vlada je utvrdila da uvjete za poticaj ima i firma istaknutog socijaliste i bivšeg v.d. direktora Inspektorata RS Dragutina Škrebića – „Škrebić company“ Teslić.

Iz Vlade je saopšteno da je projekat dodjele podsticaja za direktna ulaganja dijelom sufinasiran od strane Svjetske banke.

- Poticaji su namijenjeni za podršku realizaciji investicijskih projekata koje realiziraju privredni subjekti iz oblasti prerađivačke industrije. Predmet dodjele podsticaja bio je projekat privrednog subjekta koji se odnosi na nabavku savremenih tehnologija i opreme koja nije starija od 12 godina ili razvoj i inovacija -  naveli su u Vladi.

Na javni poziv za dodjelu poticaja za direktna ulaganja u 2021. godini, prijavilo se 267 privrednih subjekata, od čega je 207 ispunilo uvjete. Odbijeni su zahtjevi 60 privrednih subjekata koji ni nakon zatražene dopune nisu dostavili dokaze o ispunjenosti uvjete traženih javnim pozivom.

„Poticajima za direktna ulaganja podržani su projekti privrednih subjekata koji zapošljavaju ukupno 19.862 radnika, što je za oko 330 radnika više u odnosu na broj radnika koje su zapošljavali 31. decembra 2020. godine, a koji su u nabavku i uvođenje savremene opreme i tehnologije investirali u vrijednosti od oko 64 milijuna KM“, poručili su iz Vlade.

Kopirati
Drag cursor here to close