Struja i Doljanka

Pokrajčić: Drastična povećanja cijena struje može spriječiti samo Vlada FBiH

Tema današnjeg druženja bila je i mini-hidroelektrana Zlate na rijeci Doljanci. Podsjećamo, nedavno je Udruženje “Za Doljanku” pozvalo FERK da reagira nakon što je Sud poništio okolišnu dozvolu Ministarstva, da obustavi rad iste.
Gospodarstvo / Ulaganja | 14. 10. 2021. u 17:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom aktualnih događanja u energetskom sektoru u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, Regulatorna komisija za energiju (FERK) organizirala je u Mostaru druženje s predstavnicima medija na kojem je predsjednica Sanela Pokrajčić govorila o problemima i predviđanjima skorog poskupljenja električne energije. Kazala je kako je i sama o svemu zasad obaviještena samo iz medija, dodajući da se ipak govori o tržišnoj opskrbi, te da je od 2015. tržište u Federaciji BiH potpuno otvoreno.

“Svi kupci mogu kupovati električnu energiju na tržištu od opskrbljivača kojeg sami biraju. Kupci imaju pravo da od postojećih elektroprivreda nabavljaju električnu energiju po jasnim cijenama na koje suglasnost daje FERK. Najavljeno povećanje se ne odnosi na te, već na druge kupce. Drugi kupci su oni koji su priključeni na srednjem i visokom naponu, te javna rasvjeta. Kupci iz tih kategorija se isključivo opskrbljuju od opskrbljivača s tržišta. Ti kupci imaju pravo na rezervnu opskrbu. Rezervne opskrbljivače imenuje Vlada FBiH. Cijena rezervne opskrbe je tržišna i uključuje maržu do pet posto. Dosad smo imali samo jednog kupca koji je tražio tu uslugu i dobio je”, izjavila je Pokrajčić, javlja Anadolu Agency (AA).

Navela je i kako FERK dosad nije dobio nijedan zahtjev za promjenu cijene električne energije od neke od elektroprivreda.

“Smatramo da elektroprivrede nemaju ulogu da vode socijalnu politiku. Ako vidimo da je došlo do narušavanja konkurencije, mi smo dužni reagirati. Drastična povećanja cijena struje može spriječiti samo Vlada FBiH. Nadamo se da će se u trilateralnoj komunikaciji pronaći zajednički jezik i da do toga neće doći”, dodala je Pokrajčić.

Tema današnjeg druženja bila je i mini-hidroelektrana Zlate na rijeci Doljanci. Podsjećamo, nedavno je Udruženje “Za Doljanku” pozvalo FERK da reagira nakon što je Sud poništio okolišnu dozvolu Ministarstva okoliša i turizma FBiH, da obustavi rad iste.

“Svi investitori koji imaju ideju ulaganja pođu od institucija i prikupljanja dokumenata, a kada sve to završe dolaze do nas i zahtijevaju dozvolu za obavljanje djelatnosti. FERK je propisao koje sve dokumente moraju ishoditi imatelji dozvole, koji ponekad znaju reći da tražimo previše, ali to je jednostavno tako jer želimo imati jasnu sliku. FERK je izdao svojevremeno rješenje za tu mini-hidrocentralu, a danas ne možemo djelovati jer poštujemo zakone i procedure. Mi pratimo imatelja dozvole, ali nismo inspekcijsko tijelo. Obratili smo se Ministarstvu okoliša i turizma kome je dozvola vraćena na ponovno postupanje. Skrenuli smo i pažnju na inspekcijska tijela. Oni trebaju donijeti odluku da li je nešto u skladu sa zakonom i procedurama. Ministarstvo nas dosad nije obavijestilo o čemu se radi”, kazala je Pokrajčić.

Kopirati
Drag cursor here to close