Treba novi pravni okvir

BiH treba unaprijediti vodoopskrbu, kanalizaciju i pročišćavanje otpadnih voda

''Mi moramo napraviti pravni okvir koji će stvoriti sigurnost i davati određene garancije u startu da će sredstva koja se budu koristila biti na odgovarajući način realizirana'', kazao je Mrđen.
Gospodarstvo / Ulaganja | 17. 04. 2018. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravni i institucionalni okvir

Ocijenio je kako je nemoguće u takvoj klimi očekivati da se napravi značajni iskorak u smislu daljnje izgradnje infrastrukture te da kao konačan rezultat imamo pogoršanje usluge vodoopskrbe, prikupljanja i tretmana otpadnih voda, te da se zbog toga ne može očekivati poštivanje međunarodnih obveza.

Kenjić smatra kako sve pobrojano treba iskoristiti kao motiv za unaprjeđenje situacije u sektoru vodnih usluga.

Naglasio je kako je pravni i institucionalni okvir nešto što mora predstavljati odgovarajući temelj.

''U ovom trenutku ne možemo zaboraviti vezu između državnih institucija, entitetskih institucija i jedinica lokalne samouprave i tu moramo imati čvršću vezu. S druge strane, moramo imati puno veći stupanj odgovornosti u institucijama na svim razinama, a posebno u lokalnim zajednicama i komunalnim poduzećima'', kazao je Kenjić.

Pomoćnica federalnog ministra za vode Hazima Hadžović istaknula je kako trenutno stanje u sektoru voda ne zahtjeva samo pravnu reformu, već da su pozornost mora usmjeriti i na investicije u tom sektoru – unaprjeđenje vodoopskrbe, kanalizacije i pročišćavanje otpadnih voda.

Podsjetila je da se u Federaciji BiH provodi projekt Watsan koji uključuje mjere za unaprjeđenje vodoopskrbe, prikupljanje i pročišćavanje otpadnih voda u 20 općina, a sličan projekt postoji i u Republici Srpskoj.

Okvir za usluge

Hadžović smatra kako je potrebno napraviti novi okvir za usluge jer sada, prema zakonima o lokalnoj upravi i samoupravi, jedinice lokalne samouprave mjerodavne su i odgovorne za rješavanje te problematike, međutim one nisu u stanju same to uraditi.

Po njezinim riječima, u taj proces moraju se uključiti i više razine vlasti kako bi se zadovoljili potrebni standardi i zahtjevi Europske unije.

Damir Mrđen iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar kazao je kako su kao Agencija zainteresirani za realizaciju svih mjera koje se odnose na ispunjavanje zahtjeva pojedinih europskih direktiva, a to su u, prvom redu, Direktiva o kakvoći vode za piće i Direktiva o odvodnji i pročišćavanju komunalnih otpadnih voda.

''Mi moramo napraviti pravni okvir koji će stvoriti sigurnost i davati određene garancije u startu da će sredstva koja se budu koristila biti na odgovarajući način realizirana'', kazao je Mrđen.

Dodao je kako se mora voditi računa i o tome koliko će biti cijena usluga i mogu li krajnji korisnici plaćati tu cijenu.

Govoreći o reformi sektora vodnih usluga Nenad Đukić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kazao je kako je činjenica da se ulazi u problematiku potpuno nove organizacije i da se mora voditi računa o održivosti usluga.

Otpadne vode

''Ključni problem je pitanje tretmana otpadnih voda, jer smo usvojili planove upravljanja vodama na nivoima crnomorskog i jadranskog sliva. Jedna od osnovnih stvari je zaštita površinskih voda, no to zahtjeva institucionalni i pravni okvir'', kazao je Đukić.

Naveo je kako određivanje cijene usluga nije nebitna stvar, dodavši kako bi se u okviru reforme trebalo odrediti mjerodavna institucija, odnosno tijelo koje će biti zaduženo za određivanje cijena vodnih usluga.

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja "Vodovodi Republike Srpske" Branka Trninić kazala je kako im je cilj poboljšanje i podizanje kvalitete vodnih usluga.

''Jako bitno u svemu tome je regulatorno pozicioniranje našeg udruženja i spajanje naših veza s nadležnim ministarstvima i jedinicama lokalne samouprave'', kazala je Trninić, izrazivši nadu da će se na mostarskoj konferenciji, kroz pravni okvir, izdefinirati što su im ciljevi i što mogu poboljšati u poslovanju.

Trodnevna konferencija "Efikasne i održive vodne usluge u BiH" za cilj ima zajednički razmotriti i definirati iduće korake neophodne za unaprjeđenje zakonodavno-pravnog i institucionalnog okvira za pružanje vodnih usluga u BiH i jačanje horizontalne i vertikalne suradnje među svim akterima u sektoru.

Organizator konferencije je Udruženje za oblast voda i zaštitu okoliša "Aquasan mreža u BiH" u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Savezom općina i gradova FBiH, Savezom općina i gradova RS-a, Udruženjem "Vodovodi Republike Srpske", Udruženjem poslodavaca komunalnog gospodarstva u FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS-a, Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Unsko-sanskog kantona i Agencijom za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close