Vlada FBiH

13 milijuna za energetsko utopljavanje

"Program će ovoga puta biti realiziran u dijelu koji se odnosi na privatno vlasništvo pojedinačnih stambenih objekata na području FBiH".
Gospodarstvo / Ulaganja | 24. 08. 2023. u 15:04 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S ciljem provođenja mjera energetske efikasnosti, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je na sjednici donijela odluku da za 2.600 pojedinačnih, privatnih, stambenih jedinica na području FBiH osigura oko 13 milijuna KM za energetsko utopljavanje.

Vlada FBiH danas je na sjednici usvojila Prijedlog odluke o usvajanju Programa utroška sredstava Tekući transferi drugim razinama vlasti i fondovima – "Podrška Europske unije BiH u cilju ublažavanja negativnog socio – ekonomskog utjecaja energetske krize" utvrđen Proračunom FBiH za 2023. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja.

2600 stambenih jedinica

Ministar prostornog uređenja FBiH Željko Nedić je na konferenciji za medije pojasnio da je riječ o bespovratnim sredstvima vlasnicima, odnosno, suvlasnicima stambenih objekata na području Federacije BiH.

"Program će ovoga puta biti realiziran u dijelu koji se odnosi na privatno vlasništvo pojedinačnih stambenih objekata na području FBiH. Do sada su takvi projekti bili usmjereni na javne stambene objekte, a sada su to objekti u privatnom vlasništvu", kazao je Nedić.

Video: Vlada FBiH izdvaja 13 milijuna KM za energetsko utopljavanje privatnih objekata

Sredstva u iznosu oko 13 milijuna KM, istaknuo je, osigurana su za 2.600 pojedinačnih stambenih jedinica na području FBiH.

"Projektom je planirana izrada toplinske izolacije na fasadama,  zamjena stolarije na stambenim objektima i ugradnja suvremenih sistema za zagrijavanje objekata i pripremu sanitarne vode", pojasnio je Nedić.

Naveo je da se maksimalni iznos po pojedinačnom projektu odnosi na 50 posto realiziranog projekta ili do maksimalnog iznosa u vrijednosti do 5.000 KM.

Javni natječaj

Ono što je važno za krajnje korisnike, je da će realizaciju sredstava i sve aktivnosti provoditi Fond za zaštitu okoliša FBiH, a resorno ministarstvo će sredstva proslijediti Fondu.

Također će Fond za zaštitu okoliša FBiH raspisati javni natječaj koji će biti objavljen u službenom listu i na web stranicama Vlade FBiH.

Također je Vlada FBiH na današnjoj sjednici donijela i odluku po kojoj će biti stavljena u proceduru izrada Regulacijskog plana Jajce, a na temelju Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika na području BiH.

"Radi se o projektu u kojem će nositelj pripreme regulacionog plana biti Federalno ministarstvo prostornog uređenja, a nositelj izrade će biti odabran na osnovu javnog poziva", rekao je Nedić.

Rok za izradu, od potpisivanja ugovora, je 12 mjeseci, a kako je Nedić rekao, sredstva u iznosu od 100.000 KM predviđena su u proračunu Federacije BiH za ovu godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close