United Grupa u novčanim problemima

Za sada ništa od prodaje Telemacha, ide se na prenamjenu dijela imovine

Gospodarstvo / Tvrtke | 04. 02. 2023. u 10:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

United Grupa

Opovrgavajući medijska nagađanja da će zbog dugova koji joj dolaze na naplatu prodati telekomunikacijskog operatera Telemach, United Grupa danas je za Jutarnji list otkrila kako će ići na prenamjenu dijela imovine Telemacha kako bi povećala prihode Grupe.

Kako bismo omogućili ovu transakciju, dodaju, izdvojili smo imovinu vezanu za mobilne bazne stanice i angažirali investicijsku banku Goldman Sachs koja će nas savjetovati o daljnjem procesu prodaje.

Riječ je o tzv. monetizaciji telekomunikacijskih tornjeva koju je kao rješenje nailazećih financijskih izazova United Grupi krajem prošlog tjedna predložila agencija Moody‘s snizivši kreditni rejting ključnoj tvrtki u sastavu Grupe, Adriji Midco BV, iz stabilnog u negativni.

''Neto novčane prihode od predstojećih monetizacija planiramo usmjeriti na otplatu obveza s dospijećem 2024. i 2025.'', ističu u United Grupi, vodećem telekomunikacijskom operateru u jugoistočnoj Europi čiji je ‘dragulj u kruni'‘ Telemach, treći po veličini operater na hrvatskom tržištu koji posluje i u Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori.

Jutarnji list piše kako je objavom monetizacije baznih stanica United Grupa praktički primijenila preporuke Moody‘sa koji je, među ostalim, procijenio da Grupa s sadašnjim financijskim pokazateljima neće moći iz redovitog poslovanja isplatiti dug od 525 milijuna eura koji joj dolazi na naplatu iduće godine, kao i dug od 535 milijuna eura koji joj dolazi na naplatu 2024., a da joj takve transakcije ne ugroze normalno poslovanje.

Agencija je kao uzroke smanjenje kreditnog rejtinga Adrija Midco označila oslabljenu likvidnost unatrag 12 mjeseci, troškove preuzimanja tvrtke Bulsatcom EODD u Bugarskoj i pozajmice vlasniku kompanije.

Medijska nagađanja da bi United Grupa mogla prodati neke od telekomunikacijskih biznisa Telemacha pojavile su se nakon izvješća Moody‘sa koje se pak nadovezalo na vijest da je Grupa za savjetnika angažirala banku Goldman Sachs.

Dok Moody‘s procjenjuje da bi monetizacija mogla biti dovršena do kraja prve polovice ove godine, iz United Grupe nisu za Jutarnji list precizirali kada će dovršiti najavljenu poslovnu operaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close