Poslovanje

Vodovod traži od Grada višu cijenu vode!

Trenutno se primjenjuju cijene vode koje su na snazi od 1. svibnja 2012.godine a koje za domaćinstvo iznose 1,04 KM, za gospodarstvo 1,80 KM.
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 07. 2021. u 11:33 K.M. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko ne dođe do povećanja cijene vode, doći će do gubitka u poslovanju mostarskog poduzeća Vodovod, navedeno je u izvještaju o poslovanju ovog javnog poduzeća koje će se naći pred Gradskim vijećem Mostara.

Naime, trenutno se primjenjuju cijena vode koje su na snazi od 1. svibnja 2012.godine a koje za domaćinstvo iznose 1,04 KM, za gospodarstvo 1,80 KM.

Problem s naplatom

Jedan od problema s kojim se ovo Društvo suočava je, kako navode, naplata svojih potraživanja, što za posljedicu ima neblagovremeno izmirenje svojih obveza prema dobavljačima, a prije svega za utrošenu električnu energiju i javne prihode iz ranijih godina.

Ukupna akumulirana potraživanja Društva su iznimno visoka, navode, i iz godine u godinu se povećavanju. Najvećim dijelom se odnose na velike potrošače vode. Poduzeće čini velike napore da se naplati ali procesi su otežani i traju dugo.

Pored teške financijske situacije, nova obveza s kojom se Društvo suočava od Sektora za poreze koji ovo poduzeće terete za ne plaćanje PDV-a na posebne vodne naknade za razdoblje od 1.1.2016. do 30.11.2020. godine.

''Problematiku poslovanja moramo sagledati s više aspekata uzimajući u obzir trenutnu izvanrednu situaciju vezanu uz Covid-19. To dovodi do teške gospodarske situacije u cijeloj regiji i sve teže materijalne situacije naših potrošača. Još se tome može pridodati aktiviranje i konačna realizacija Prečistača odnosno Postrojenja za preradu otpadnih voda (PPOV) Mostar, koja do ovog trenutka nije poznata.'', stoji u izvještaju.

Pozitivno poslovanje

Uz svu problematiku vezanu uz Covid-19 u 2021. godinu, navode kako se ne očekuje rast prodaje vode i postizanje razine prodaje iz 2019. godine te da zbog nedostatka financijskih sredstava ''nisu u mogućnosti planirati ulaganja u nove ili postojeće investicije''.

Usprkos svemu navedenom, Društvo od 2013. godine do danas ostvaruje pozitivan poslovni rezultat.

Kadrovska struktura poduzeća od 2012. godine do danas se povećala, a to je prvenstveno zbog povećanja obima posla i zapošljavanja djelatnika na Postrojenju za preradu otpadnih voda.

Iz ovog poduzeća kažu kako zbog nedostatka financijskih sredstava Društvo trenutno radi isključivo sanacije postojeće vodovodne i kanalizacijske mreže.

Kopirati
Drag cursor here to close