"Aluminij"

Vlada FBiH o financijskoj konsolidaciji četiri gospodarska društva

Odobreno produženje postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva "Aluminij" d.d. Mostar, s 44 posto sudjelovanjem državnog kapitala, obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 12. 2021. u 13:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada FBiH na sjednici održanoj u četvrtak u Mostaru donijela je odluke o financijskoj konsolidaciji gospodarskih društava "BNT-Tvornica mašina i hidraulike" d.d. Novi Travnik, "Aluminij" d.d. Mostar, Konfekcija "Borac" d.d. Travnik i "Zrak" d.d. Sarajevo.

Odobreno produženje postupka konsolidacije gospodarskog društva "BNT-Tvornica mašina i hidraulike" d.d. Novi Travnik, obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine u ukupnom iznosu od 11.937.239 maraka, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, dobavljača za robe i usluge i dugovanja prema zaposlenicima.

Izmirenje dugovanja izvršit će se na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO SBŽ, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje SBŽ, davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Odobreno produženje postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva "Aluminij" d.d. Mostar, s 44 posto sudjelovanjem državnog kapitala, obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine u ukupnom iznosu od 389.238.862,68 maraka, a po osnovu isporučene električne energije, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima, u skladu s Elaboratom opravdanosti financijske konsolidacije "Aluminija" d.d. Mostar, za period 2021.-2023. godina. Izmirenje dugovanja izvršit će se na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji s davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Odobreno produženje postupka financijske konsolidacije gospodarskog društva Konfekcija "Borac" d.d. Travnik obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine u ukupnom iznosu od 16.389.053,71 marku, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, isporučenu struju i vodu, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima. Izmirenje dugovanja izvršit će na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO SBŽ, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje SBŽ, davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Postupak produženja financijske konsolidacije gospodarskog društva "Zrak" d.d. Sarajevo obuhvaća izmirenje dugovanja nastalih zaključno do 31. prosinca 2019. godine u ukupnom iznosu od 10.415.950 maraka, a po osnovu doprinosa za zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, poreza, dugovanja prema dobavljačima i zaposlenicima. Izmirenje dugovanja izvršit će na osnovu Sporazuma o financijskoj konsolidaciji koji će sačiniti sa Zavodom zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, ZZO Kantona Sarajevo, Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje KS, davateljima usluga, dobavljačima i zaposlenicima.

Vlada Federacije BiH zadužila je skupštine ova četiri gospodarska društva da donesu odluke o povećanju kapitala za dio obaveza koje su predmet konsolidacija, a gospodarska društva da jednom mjesečno izvijeste Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije o poduzetim aktivnostima. Ovo ministarstvo će pratiti provođenje odluke i o tome izvijestiti Vladu FBiH.

Postupak financijske konsolidacije ne može trajati duže od 31. prosinca 2023. godine, a odluka će se primjenjivati od 1. siječnja 2022. godine.

Usvojen program rada Vlade FBiH

Federalna vlada usvojila je Program rada Vlade Federacije BiH za 2022. godinu, koji sadrži najznačajnije zadatke, te mjere i aktivnosti koje će u ovoj godini uraditi federalna ministarstva kako bi doprinijela provedbi zacrtanih razvojnih strateških ciljeva i prioriteta Vlade. On će radi informiranja biti upućen Parlamentu FBiH, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Vlada Federacije BiH je na sjednici u četvrtak u Mostaru donijela i Odluku o odobravanju Rebalansa Plana poslovanja Javnog poduzeća Željeznice Federacije BiH d.o.o. Sarajevo za 2021. godinu.

Dana je suglasnost na Godišnji plan rada Federalne uprave za inspekcijske poslove za 2022. godinu, a usvojen je i Plan rada Federalnog zavoda za geologiju za 2022. godinu.

Vlada je usvojila i Program utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele sredstava "Tekući transfer drugim nivoima vlasti i fondovima - Poduzimanje mjera za sprječavanje i suzbijanje zarazne bolesti covid-19 iz nadležnosti Federacije BiH", utvrđen u Proračunu FBiH za 2021. godinu, u iznosu od 310.126 maraka, od ukupno 2.000.000 maraka.

Federalna vlada usvojila je informaciju Federalne uprave za inspekcijske poslove u vezi povođenja projektnog zadatka u okviru "Brzog savjetodavnog odgovora u Paketu solidarnosti", Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ova federalna uprava zadužena je da u svojstvu korisnika realizira aktivnosti predviđene projektnim zadatkom, a Agencija za državnu službu FBiH da provede projektne aktivnosti vezane za planiranje i realizaciju programa stručnog usavršavanja inspekcijskih organa u FBiH uz financijsku potporu EBRD-a.

Vlada FBiH donijela je Odluku o odobravanju izdvajanja sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Proračuna FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu financija, u iznosu od 270.000 maraka, u svrhu održavanja financijske stabilnosti Financijsko-informatičke agencije.

Izmijenjena je i Odluka o usvajanju Programa utroška dijela sredstava s kriterijima raspodjele sredstava tekućeg transfera "Subvencije privatnim poduzećima i poduzetnicima" utvrđenog Proračunom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta.

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH je na sjednici u Mostaru dala također prethodnu suglasnost na imenovanje Seada Muminovića za vršitelja dužnosti članova Nadzornog odbora u privrednom društvu Sarajevoputevi d.d. Sarajevo, ispred državnog kapitala.

Donijela je Rješenje o privremenom postavljenju Hajrudina Ćuprije za direktora Arhiva Federacije BiH, do okončanja konkursne procedure, a najduže na period od šest mjeseci.

Vlada je imenovala i Upravni odbor Projekta Energetska efikasnost u javnim zgradama za Federaciju BiH u sastavu Josip Nikolić (predsjedavajući), Aida Jelinić, Damir Morić, Mirsad Ibrović i Davorka Jukić (članovi).

Dana je prethodna suglasnost za imenovanje Anisa Krivića (predsjednik), Sulejmana Bečirevića, Igora Josipovića, Željka Petrovića i Mustafe Abdulahovića (članovi) za vršitelje dužnosti članova Nadzornog odbora JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo, do okončanja natječajne procedure, a najduže na razdoblje do tri mjeseca, počev od dana stupanja na snagu Odluke Skupštine Društva o njihovom imenovanju.

Za učešće u radu i odlučivanju na skupštinama gospodarskih društava opunomoćeni su Jadranko Puljić (Ceste d.d. Mostar) i Zlatan Bilanović (Unis Ginex d.d. Goražde), navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close