ASA Banka

Rakić: Nećemo stati ulagati napore u stvaranje najjače domaće banke

''U kriznim vremenima, klijenti prvenstveno traže stabilnost i sigurnost, a to je nešto što im ASA Banka zasigurno može ponuditi. Pripajanje Vakufske ASA Banci nas čini još snažnijim i stabilnijim''
Gospodarstvo / Tvrtke | 21. 10. 2020. u 17:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, te njezinom utjecaju na bankarski sektor, poslovanju s Vakufskom bankom, bankarskom tržištu, te velikim poslovnim planovima za portal Bljesak.info govorila je Aldijana Rakić, direktorica prodaje ASA Banke.

Intervju pročitajte u tekstu ispod.

Bljesak.info: Uprkos krizi, nastavljate sa realizacijom velikih poslovnih planova, a nedavno ste najavili i spajanje sa Vakufskom bankom. Vaš slogan ''Mi nećemo stati'' je izazvao pozitivne reakcije, ali šta on zapravo znači za klijente ASA Banke?

''Mi nećemo stati'' odraz je svega onoga što ASA Banka zapravo predstavlja, ali i onog čemu teži. Za naše klijente to prvenstveno znači da ćemo, bez obzira na krizu, nastaviti biti njihova podrška u svakodnevnom radu, jer shvatamo da im je u ovim vremenima potrebna dodatna potpora. Istovremeno, to znači da nećemo stati ulagati napore u stvaranje najjače domaće banke, koja će nuditi najkvalitetniju uslugu i najbolje proizvode. U našoj misiji i viziji nalazi se želja da budemo dugoročna podrška pri rastu i razvoju domaće zajednice, a pripajanje Vakufske ASA Banci je još jedan u nizu koraka ka učvršćivanju naše pozicije na tržištu, upravo s tim ciljem. Na ovaj način smo dodatno ojačali naše kapacitete, stoga ASA Banka danas zauzima važnu poziciju u razvoju BiH i predstavlja jednog snažnogosloncaza domaću privredu.

Bljesak.info: Da li je lokalno bankarsko tržište položilo test posljednje krize?

Ekonomska kriza nastala kao rezultat pandemije značajno je drugačija od svih prethodnih. Službene prognoze Međunarodnog monetarnog fonda ukazuju na to da se većina svjetskih ekonomija neće vratiti u stanje prije pandemije do kraja 2022. godine. Mnogo toga ovisi ne samo o daljnjoj evoluciji pandemije i učinkovitosti cjepiva, već i o monetarnim, fiskalnim i regulatornim politikama. Dakle, kriza još uvijek nije gotova, stoga su kompanije još uvijek na testu.

Mogu reći da je tržište dobro reagiralo.Kada je riječ konkrento o ASA Banci,mi već od ranije implementiramo personalizirani pristup klijentima, s kojima razvijamo partnerski odnos. To znači da s klijentima postupamo shodno specifičnim situacijama u kojima se nalaze. Upravo zahvaljujući ovoj strateškoj odluci smo i za vrijeme krize bili spremni odgovoriti na potrebe svakog od njih, pojedinačno. Na samom početku smo kontaktirali sve naše klijente, pojedinačno, ponudili im moratorij, dodatno financiranje pod povoljnijim uvjetima ili neke druge opcije koje bi im olakšale poslovanje u nastaloj situaciji. Ovaj potez je zapravo refleksija strateškog opredjeljenja usmjerenog ka kreiranju partnerskih odnosa sa klijentima, ali je njegova implementacija moguća samo ako je cijeli tim ranije pripremljen na to. Evidentno je da niti jedna industrija nije bila spremna na ovakvu krizu, što je u potpunosti paradoksalno sa vremenom u kojem živimo, jer se danas redovito susrećemo s različitim oblicima. Ignorirati trendove ravno je ludosti, a implementacija preventivnih mjera kriznog menadžmenta je praktično imperativ. I to nisu samo procesi za koje je zadužen isključivo vrh hijerarhije jedne kompanije, već je praktično obavezno štivo cijelom timu. Na kraju dana, čak i ako se statistike poprave i brojke vrate na staro, to i dalje ne znači da ćemo se vratiti u ono stanje koje smo prije smatrali normalnim.

PR  / Aldijana Rakić, direktorica prodaje ASA Banke
 

Bljesak.info: Da li je došlo do promjene područja Vašeg djelovanja u kojem postižete najbolje rezultate? Šta to klijenti najviše traže?

U kriznim vremenima, klijenti prvenstveno traže stabilnost i sigurnost, a to je nešto što im ASA Banka zasigurno može ponuditi. Pripajanje Vakufske ASA Banci nas čini još snažnijim i stabilnijim, a porast aktive od 13,04% u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na isto razdoblje prethodne, govori o našim mogućnostima da odgovorimo svim potrebama domaćeg gospodarstva i stanovništva.

Kada je riječ o promjenama u ponašanju klijenata, primjetno je da su mjere opreza prisutnije nego ranije. Kao rezultat toga, smanjuje se stopa posjeta poslovnicama, dok je osjetno povećanje u korištenju digitalnih usluga. U tom kontekstu, klijenti ASA Banke imaju nekoliko različitih pogodnosti. S jedne strane, ASA Banka je član BH. Mreže bankomata, stoga je našim klijentima omogućeno besplatno podizanje gotovine na više od 150 bankomata diljem zemlje. Paralelno, svim našim klijentima dostupna je i inovativna mobilna payment aplikacija Kviko, koja omogućava transfer novčanih sredstava putem mobilnog telefona 24 sata na dan, koristeći samo broj mobilni telefon.

Paralelno, s obzirom da u bankarstvu danas morate postupati shodno specifičnim situacijama u kojima se klijent u trenutku nalazi,kreirali smo i pakete prema individualnim potrebama. Ovaj segment naše ponude kreirali smo sa željom da svakom bh. građanu omogućimo jednostavno korištenje bankarskih i nebankarskih usluga. Tako u ponudi imamo različite pakete, od Start paketa za one koji žele praktičnost, preko Premium paketa za one koji žele sigurnost, pa do VIP paketa za one koji žele više. Naravno, evidentno je i da sve to mora pratiti kvalitetna savjetodavna usluga, koja će potpomoći u pronalasku najboljih financijskih rješenja.

Bljesak.info: Vi ste jedna veoma uspješna žena, na visokoj poziciji u ASA Banci. Kako to zapravo izgleda u praksi?

Svaki put kad me netko pita ovo pitanje, prvenstveno se iznenadim. Nemojte me pogrešno shvatiti, svjesna sam da je diskriminacija na spolnoj osnovi itekako prisutna u BiH, ali i u ostatku svijeta. No, nije nešto s čim se ja susrećem. Štoviše, radim u okruženju u kojem je nešto tako jednostavno nezamislivo. Ravnopravnost svih uposlenikajedna je od temeljnih vrijednosti ASA Banke, koja je danas praktično norma, pa je zapravo ne ističemo. Ja osobno oduvijek radim na unapređjenju uvjeta rada za svaku individuu, što se reflektira kroz kreiranje pozitivne i ugodne atmosfere za cijeli tim. Stvarno sam ponosna na sve dosadašnje uspjehe, kako svoje, tako i one cijelog tima, jer praktično živimo misiju i viziju kompanije i svakodnevno doprinosimo ostvarenju našeg glavnog cilja –biti najveća domaća banka u BiH, koja će biti podrška zajednici. I to zajednici u kojoj će žene na visokim pozicijama biti sasvim prirodna pojava.

Kopirati
Drag cursor here to close