Odgovor na odgovor

Nastavak prepucavanja Nezavisnog sindikata i Uprave HP Mostara

Sindikat se osvrnuo na tvrdnje Uprave kako su novim Pravilnikom o radu dodatno poboljšana materijalna prava radnika, kao i na povećanje plaća.
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 01. 2022. u 10:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što se Uprava HP Mostar u utorak oglasila priopćenjem za javnost kako bi ukazala na poslovne aktivnosti koje su provedene u protekloj godini, a vezane su za izgradnju GPLS-a, donošenje novog Pravilnika o radu i usklađivanje s novim Granskim kolektivnim ugovorom, ponovno je reagirao nezadovoljni Sindikat.

Iz Uprave HP Mostar naveli kako su povećali plaće za više od 200 radnika, pokrenuli strateški investicijski projekt i reorganizirali poslovanje u 2021. godini što je bilo dovoljno da s priopćenem za javnost reagira Nezavisni Sindikat djelatnika HP Mostar tvrdeći kako se ''veliki dio priopćenja Uprave odnosi na novi granski kolektivni ugovor koji oni u svom obraćanju javnosti uopće nisu komentirali jer su to učinili u svibnju prošle godine''.

Pravilnik o radu

Nakon što su iz Upravi poduzeća podsjetili da je Granski kolektivni ugovor donesen nakon dugotrajnih pregovora sa sindikatima na razini poštanske djelatnosti, a na kojima su sudjelovale Uprave Društva HP Mostar i JP BH pošte, predstavnici Vlade FBiH, kao i predstavnici svih reprezentativnih i nereprezentativnih sindikata na razini grane iz nezavisnih sindikata upozorili su kako je ''vidljivo je da su ih na konzultacije zovnuli samo da bi ispoštovali zakonsku obvezu''.

Vanjski konsultant za izradu pravilnika o radu

Osvrnuli su se i na sumu isplaćenu konzultantskoj tvrtki koju je Uprava angažirala u cilju izrade što kvalitetnijeg Pravilnika o radu. Ističu kako ''Uprava iznosi podatak o sumi isplaćenoj konzultantskoj tvrtki, a njima na isti upit nisu ni odgovorili''.

Inače, za ovu uslugu konzultantskoj tvrtki isplaćeno je 5.000 KM.

Poboljšanje materijalnih prava radnika

Sindikat se osvrnuo i na tvrdnje Uprave kako su novim Pravilnikom o radu dodatno poboljšana materijalna prava radnika u segmentu naknada za noćni rad, prekovremeni rad i rad  u dane tjednog odmora:

''Naknade za noćni rad (s 35% na 45%), radne dane tjednog odmora (s 20% na 25%) odnosi se na manje od 40 radnika, a iznosi oko 20 KM po radniku. Što se tiče prekovremenog rada voljeli bi dobiti na uvid sve plaćene prekovremene sate i radna mjesta za koja su isplaćeni prekovremeni sati u 2021. godini, pošto za takve nikada nismo čuli''

Povećanje plaće za 200 radnika

Osvrnuli su se i na tvrdnje Uprave kao su''jedan od rijetkih poslodavaca koji je omogućio povećanje osnovne plaće za više od 200 radnika, primarno raspoređenih na radnim mjestima poštar i vozač (5 posto), te poštar za brzu dostavu (10 posto)'':

''U HP Mostar radi 700 ljudi, šta je s ostalih 500 radnika? Za usporedbu, BH Pošta je od rujna do prosinca 2021. godine svim zaposlenim (nešto manje od 2500 radnika) isplatila po 500 KM jednokratne pomoći, a sada će razgovarati sa Sindikatom o povećanju plaće. Uprava HP Mostar o povećanjima govori u postotcima, a mi smo naveli konkretne brojke koje su u kontekstu poboljšanja materijalnog statusa radnika smiješne''.

Izgradnja GPLS zgrade

Sindikatu je sporna i izgradnja višemilijunske zgrade HP Mostar u Bišću Polju zbog koje su završili i na Županijskom sudu u Mostaru, a Upravi ''nejasno zbog čega se problematizira investicija u GPLS kada je ista nužna za daljnji rast i razvoj Društva i uopće opstanak na tržištu''.

''Mi smo tražili uvid u to kakav će utjecaj izgradnja GPLS zgrade imati na materijalni položaj radnika, položaj cijelog poduzeća i kako će se financirati izgradnja, iz kojih sredstava. Valjda postoje nekakvi predračuni mogućeg koštanja ove investicije, način osiguranja sredstava i način vraćanja mogućeg kredita'', naveli su iz Sindikata.

Podsjećaju na zakon o javnim poduzećima koji istima zabranjuje ovakve investicije iz tekućih sredstava, napominjući kako GPLS nije jedina kapitalna investicija o kojoj Sindikati nisu konsultirani

''Nismo dobili ni odgovor na upit o kupovini zemljišta (cijena oko 900 tisuća KM) na kojoj bi se gradio GPLS, a već je postojalo zemljište za izgradnju istoga''.

Ističu kako Članak 23. Zakona o Vijeću uposlenika govori o obaveznim konzultacijama sa Vijećem uposlenika između ostalog i o ''značajnim promjenama ili uvođenju novih tehnologija'';. Članak 24. istog Zakona kaže: ''podaci o namjeravanoj odluci iz članka 23. ovog Zakona dostavljaju se Vijeću uposlenika najmanje 30 dana prije donošenja odluke''. Članak 25. ovog Zakona: ''odluka poslodavca donesena suprotno odredbama ovog Zakona o obavezi konzultiranja s Vijećem uposlenika ništavna je''  

Korištenje službenih vozila

I dok Uprava ističe kako je korištenje službenih vozila propisano Pravilnikom o korištenju službenih vozila Društva, ''koji je javno dostupan svim radnicima'', te kako im je nejasno'' zbog čega se traže dodatne informacije putem medija'', iz Sindikata pak tvrde kao ''nije istina da samo članovi Uprave koriste vozila 24 sata na dan.

''Baš nas zanima kako je Pravilnik o korištenju službenih vozila dostupan svim radnicima, pošto velika većina radnika nema službeno računalo. Informacije nismo tražili putem medija, nego od Uprave Društva koja nam nije odgovorila'', istaknuli su.

Financiranje

Sindikat je reagirao i na tvrdnje Uprave da Društvo financira rukovodstvo dvije sindikalne organizacije, tj. radnike koji su profesionalizirali svoj rad u sindikatima navodeći kako njihove plaće ''zarade oni koji su ih izabrali da ih zastupaju''.

''Članove Uprave je postavila Vlada FBiH, pa bi po logici Uprave HP Mostar (četiri člana) njima Vlada FBiH trebala isplaćivati plaće, kupovati vozila i plaćati račune s kartica'', naveli su Sindikati.

U kontekstu ovoga, pošto svake godine početkom godine svi radnici dobiju listu plaća i ukupnu plaću za proteklu godinu, predsjednik Nezavisnog sindikata djelatnika HP Mostar se obvezuje, da će objaviti u medijima svoju godišnju listu. Pozvani su i članovi Uprave društva da učine isto.

''Ne bi bilo loše da to učine i članovi Uprave društva. Ovdje ćemo navesti da se jedino članovima Uprave plaće usklađuju s prosječnom plaćom FBiH''.

U svom priopćenju za javnost Nezavisni sindikat ističe kako se Uprava ''na jako loše opće stanje i veliko nezadovoljstvo većine radnika koje vlada u HP Mostar uopće nije osvrnula.

''Neke informacije koje smo tražili, a nismo dobili, dobili smo putem medija, pa se nadamo kako to neće postati tradicija'', kazali su iz Sindikata.

Kopirati
Drag cursor here to close