Što kažu osiguravajuće tvrtke

Možemo li registrirati auto, ako ne platimo kaznu za Mostar Parking?

Nazvali smo tri osiguravajuće kuće kao klijenti s istim pitanjem ''Imam nekoliko neplaćenih kazni za Mostar parking, mogu li registrirati auto?''
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 05. 2023. u 12:00 Z.A.| Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ako ne platimo kaznu za Mostar parking možemo li registrirati automobil? To je najčešće pitanje koje visi građanima nad glavom, kada je u pitanju priča oko ove gradske tvrke koja se često nalazi pod povećalom javnosti.

Pitanje za osiguravajuće kuće

Nazvali smo tri osiguravajuće kuće kao klijenti s istim pitanjem ''Imam nekoliko neplaćenih kazni za Mostar parking, mogu li registrirati auto?''

Iz jedne osiguravajuće tvrtke su nam rekli kako po njihovim informacijama Mostar parking i Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) nisu uvezani.

Druga osiguravajuća tvrtka je također rekla kako misle da MUP i Mostar parking nisu uvezani, te su savjetovali da na stranicama IDDEEA-e možemo provjeriti imamo li neplaćenih kazni.

Provjera kazni

Inače, IDDEEA je Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine, koja na svojoj web stranici nudi opciju provjere novčanih kazni za građane BiH.

Putem linka možete pristupiti informacijama o statusu vaših novčanih kazni koje su unesene u Evidenciju o registru novčanih kazni i prekršajnoj evidenciji, a koje su unijeli nadležni organi za provođenje prekršajnog postupka i izvršenje prekršajnih sankcija u skladu sa propisima u Bosni i Hercegovini. Sve što trebate uraditi jeste da unesete svoj JMBG i broj osobne iskaznice, te sigurnosni kod i dobit ćete uvid imate li neplaćenih kazni i jeste li u posljednjih 12 mjeseci zaradili kaznene bodove.

Treća osiguravajuća kuća nam je rekla kako nemaju uvid u neplaćene kazne, te su uputili na MUP koji može provjeriti status neplaćenih kazni, vezanih uz registraciju.

Iz MUP-a neslužbeno doznajemo sustavi još uvijek nisu uvezani.

Mandat, basna i ofrlje kazne

Mostarsko javno poduzeće zapalo je u probleme nakon što je istekao ugovor o sustavu naplate kojeg nisu preuzeli, pa je više od tri mjeseca Mostar parking bio bez sustava naplate.

Potom je iznajmljen novi sustav, a pojavile su se i informacije o povlaštenim i besplatnim kartama što je direktor negirao.

Barbarić je ponudio i svoj mandat na raspolaganje pred gradskim vijećem, ali je u njegovu obranu stao gradonačelnik što je privuklo pozornost javnosti jer se sve začinilo pričanjem basne.
 
U međuvremenu građani su se počeli buniti zbog 'ofrlje napisanih kazni', pa oni koji su imali uredno plaćen parking, dobivali su kazne, a postavio se upitnik i nad kvartovskim parkingom.

Nedavno je pokrenut je i projekt 'Vratimo oteti parking građanima'. Organiziran je i sastanak na kojem stanari razočarani provedbom odluke o naplati parkinga jer smatraju da im je oduzeto ono što je pripadalo i njihovom djedu, a neki su povukli i pravne poteze u vidu zaštite parking prostora oko stambenih jedinica za koje smatraju da parking pripada stanarima, a ne Gradu.

Na tom sastanku odvjetnik Milenko Krčum iznio je da podnosi tužbu jer je na parkingu koji on i njegova obitelj koriste 50 godina osvanula kazna na parking. On se u svojoj tužbi poziva na pravo služnosti. 
 
Kopirati
Drag cursor here to close