Sustav

Misterija: Na vidiku nova aplikacija Mostarskog Parkinga

Mostarsko poduzeće iz nepoznatih razloga nije preuzelo aplikaciju…
Gospodarstvo / Tvrtke | 17. 01. 2023. u 10:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar Parking u fazi je izmjene aplikacije koju sada potpisuje banjalučka firma Lanaco. Navodno bi nova aplikacija u potpunosti trebala biti dostupna do kraja tjedna.

Naime, mostarsko poduzeće je ranije objavilo kako je ''u proteklom vremenu Božićno-novogodišnjih praznika radio nadogradnju parking sustava i mobilne aplikacije''. Do tada su korisnici mogli plaćati parking putem sms-poruka i na automatima na ulici.

Bura u javnosti

''Uskoro će biti dostupna i nova mobilna aplikacija, s novim dizajnom i funkcionalnostima, lakšim, bržim i jednostavnijim načinima plaćanja i nekim potpuno novim mogućnostima. Vaše mjesečne i godišnje parking karte ćete i dalje moći produživati i kroz novu mobilnu aplikaciju, a do tada to možete napraviti na jedan od već poznatih načina: mobilno bankarstvo, pošta, banka ili u prostorijama MoParkinga'', priopćilo je mostarsko poduzeće.

Foto: Bljesak.info / Aplikacija za parking

No, novi sustav bio je samo u planu javnih nabavki u prošloj godini a javni natječaj za ovaj posao nije bio objavljen. S druge strane, mostarsko poduzeće iz nepoznatih razloga nije preuzelo aplikaciju koju im je besplatno izradila tvrtka UNIS Telekom i koju su mogli preuzeti bez naknade.

S druge strane, buru u javnosti izazvale su informacije o tome kako su nekima dodijeljene besplatne karte, što sustav ne poznaje i što se može tumačiti kao oštećenje proračuna dok javnost još nije službeno dobila informaciju o tome koliko je ukupno naplaćeno parking karata od kad je krenuo sustav naplate u Gradu.
Istodobno, građani još uvijek negoduju zbog ''ulaska'' sustava naplate u kvartove i uz same zgrade, a nedavno je Vijeću upućeno pismo stanara naselja Centar 2 koji se protive javnim garažama i koji tvrde da je Grad nelegalno postao korisnik zemljišta.

Krivične prijave, pauk i zelenilo

Unatoč kaosu koji se uvlači u mostarski sustav naplate parkinga, neslužbenim saznanjima o krivičnim prijavama kao i o inicijativama za smjenom direktora poduzeća, mostarsko Gradsko vijeće nije uvrstilo raspravu o poduzeću na svoju sjednicu.

Poduzeće ja pak objavilo kako ''u novoj 2023. godini Mostar Parking kreće s novim aktivnostima koje će parkirališta, a posebno zelene površine, trotoare i druge javne površine učiniti urednijima i prohodnijima''.

Foto: Bljesak.info / Aplikacija za parking

''MoParking uskoro kreće s Pauk službom, tako da će svi oni koji su do sada neovlašteno zauzimali i uništavali javne površine koje nisu predviđene za parking biti adekvatno sankcionirani. Trenutno smo u fazi tehničkih priprema. To je također jedan od razloga zašto je nadogradnja sustava rađena u ovo vrijeme. O svim daljnjim novostima ćemo vas blagovremeno obavijestiti'', objavilo je poduzeće iako se pod upitnik stavlja legalnost uvođenja pauk službe ali i iza pitanja zašto bi poduzeće za parking uređivalo zelene površine kada su za to zadužena druga gradska poduzeća i to s milijunskim iznosima za te poslove.

 

Kopirati
Drag cursor here to close