Bez demantija i isprike

Barbarić se nije ispričao - UNIS Telekom šalje Mostar Parking na sud

UNIS Telekom traži zadovoljštinu u sudskom postupku protiv Ivana Barbarića, direktora Mostar parkinga
Gospodarstvo / Tvrtke | 10. 02. 2023. u 12:46 Bljesak.info | R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što nisu dobili ispriku od vršitelja dužnosti direktora Mostar parkinga Ivana Barbarića kako su od njega tražili, UNIS Telekom pokrenuo je pravne procedure potiv gradskog poduzeća, kako je i najavio.

Podsjetimo, Barbarić je u izjavama gostujući 23. siječnja na Radio Areni između ostalog, govorio i o odnosu dva poduzeća optuživši UNIS Telekom da se nije pridržavao ugovora odnosno njegova ispunjenja.

Zadovoljština sudskim postupkom

UNIS pak tvrdi da je Barbarić svojim medijskim istupom grubo narušio načela poslovne etike, pokušao naštetiti poslovnom ugledu UNIS Telekomunikacija d.d. Mostar te su zahtjevali da u roku od 10 dana izda javni demanti te se javno ispriča.

''Ukoliko se oglušite na ovaj podnesak, bit ćemo prisiljeni u ime našeg mandanta zadovoljštinu potražiti u sudskom postupku protiv Vas osobno, u kojemu, kako ste i sami svjesni, svi argumenti leže na strani našeg mandanta'', naveo je ranije UNIS Telekom.

Inače, Barbarić je u radijskoj emisiji, iako je javnost očekivala obraćanje na press-konferenciji kao što i priliči javnom poduzeću, rekao kako kada ''partnerska firma ne ispuni ugovor kako stoji ugovorno, naša je jednostavna odluka poslovna bila ne nastavljamo suradnju s tom tvrtkom i pretpostavili smo da će se dogoditi ono što se dogodilo''.

Jasni dokazi...

''U ugovoru jasno piše da je Mo Parking vlasnik sustava koji se napravi za Mostar parking i da se Mostar parking odriče prava prodaje tog sustava trećim stranama, ali zadržava vlasništvo nad inačicom softvera, a da se on treba prebaciti na infrastrukturu Mo parkinga, a to nije napravljeno. Mi ne znamo zašto, iako smo poslali zahtjev da se to napravi. Vrlo je jasna poslovna odluka da idemo prema onome što će koristiti tvrtki i poslovanju, da se ne ugrozi poslovanje. Odgovor nismo dobili zašto je to tako, suradnja je prekinuta, mi smo već podignuli novi sustav, a sve ostale stvari će biti rješavane na drugim instancama", ispričao je Barbarić.

Međutim, u spomenutom ugovoru se navodi kako će vlasnik parking sustava, nakon potpune izrade, biti Mostar Parking te se definiraju prava jedne i druge strane. Sustav, izrađen i ponuđen potpuno besplatno, čiji su poslovni podaci ugovorom proglašeni poslovnom tajnom i to na pet godina, Mostar Parking nije preuzeo bez objašnjenja, a nakon što je istekao rok iz ugovora UNIS Telekom ga je prestao održavati.

Potom je mostarsko poduzeće objavilo da rade na novom sustavu, ali je on urađen bez objavljene javne nabavke.

Tu je nastao kaos u sustavu jer se parking nije mogao plaćati osim na parkirnim automatima što je dovelo do negodovanja građana koji smatraju da su prevareni. Uz to, pojavile su se i informacije o tome da je poduzeće direktoru i nekim osobama izdavalo besplatne karte što je nezakonito.

Sapunica oko mostarskog parkiranja, koje još uvijek ne iznosi brojke o kupljenim kartama i zaradi – a prema nekim informacijama radi se oko čak 3 milijuna KM - će se nastaviti. 

 

Kopirati
Drag cursor here to close