Nastavlja se cirkus

I dalje se ofrlje pišu kazne za parking u Mostaru

Sve više građana javlja da im, usprkos plaćenom parking, za brisače vjetrobrana uredno zakače kaznu
Gospodarstvo / Tvrtke | 31. 01. 2023. u 20:30 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cirkus oko Mo parkinga se nastavlja, usprkos svemu što se u medijima pisalo zadnjih dana. Sve više i više građana žali se da ih zateknu zakačene kazne, iako imaju uredno plaćen parking, ali kaos ne prestaje.

U cijelu priču uvučen je, kao još jedna žrtva nasumičnog odabira kome će se kazna na licu mjesta okačiti, i ugledni profesor Sandi Dizdarević, koji je na svom Facebook profilu ponudio svoju priču, ali i iznio sumnju u način rada cijelog sustava Mo Parkinga.

Profesor smatra da su u Mo Parkingu "pogubili" stare podatke i kažnjavajući nasumice tjeraju ljude koji su već platili dugoročne karte da se opet jave da bi ih evidentirali i tako iznova stvorili sustav.
 
Koliko god teorija izgledala nevjerojatno, nakon svega možemo reći kako je, kad je Mo Parking u pitanju, apsolutno sve moguće.
 
Objavu prenosimo u cijelosti.

Nastavak bajke Magarca i Tigra.

Uređeni sistem naplate mirujućeg parkinga me danas, poslije skoro godinu dana prijatno iznenadi. Po povratku sa puta, ispred čuvene Kamene zgrade, na parkingu sam ostavio privatno putničko motorno vozilo, registrovano, sa uredno plaćenom mjesečnom "Povlaštenom parking kartom za Zonu I". Prilazeći vozilu, fiskalni račun i kazna? Gledam i kontam je li moguće da se ovo dešava, pa gradonačelnik nam ispriča basnu neki dan, a sad ovo. Kontam nije to tako, umoran sam, priviđa mi se. Pogledam malo bolje, kad ono stvarno kazna.

Uzmem "Pinokio" kaznu i uputim se, kasneći na predavanja prema uređenoj firmi sa nazivom Mo Parking. Uđem unutra, za pultom fin, mlad gospodin, gledam ja u njega, on u mene. Zamolim radnika da mi provjeri jesam li ja, pardon moja supruga uplatili parking za prošli mjesec. Šta znam, možda mi supruga namješta neku novu bajku. Teška su vremena došla.

U tom trenutku dođe mi poruka od supruge, sa slikom računa da je plaćen mjesečni parking. Kaže meni mladić za pultom, stornirat ćemo, vi ste platili i oprostite za neugodnosti. Zahvalim se ja njemu, što sam potrošio vrijeme i zakasnio na predavanja studentima. Nije on kriv, kontam čovjek je u neobranom grožđu. Uzmem papir, zamolim ga da mi na isti stavi pečat i lagano nazad na predavanja.

Izvinem se studentima što kasnim, i valjda mi đavo ne da mira, ja ponovo pogledam u onaj papir, kad "uređeni sistem Mo Parkinga" mi prilikom izdavanja papira "slučajno" pozajmi jedan dan. Odradim predavanja, i ponovo prema Mo Parkingu. Ulazim unutra, ponovo onaj mladi gospodin gleda u mene, ja u njega. Ukažem, da sam parking platio i da karta važi do 10.02.2023. godine, a da prema njegovom izdanom papiru je sad do 08.02.2023. godine.
Gleda čovjek u mene, i kaže: "pa na vašem računu stoji da ste uplatili 08.01.2023. godine", ja sam se po tom ravnao. Gledam u njega, i kontam u sebi, moj Gradonačelniče, moj direktore Barbariću, do koje mjere ćete vrijeđati inteligenciju građanima Mostara.

Objasnim čovjeku, da sam 10.03.2022. godine izvršio prvu uplatu parkinga, i svaki slijedeći mjesec smo uplaćivali 07/08/09. ovisno da li je radni dan, ili ne. Sve ranije mjesece, aplikacija, (valjda UNIS Telekom softver je pogrešno računao), je karta važila od 10. do 10 slijedećeg mjeseca. Kako zadnji mjesec, odnosno od januara aplikacija nije u funkciji lično smo u "uređenom Mo parkingu" otišli uplatiti svoju građansku obavezu. Objasni meni fini mladić za pultom, teoriju "matematičkog mjeseca". Gledam u njega i kontam: Tigar, Magarac, Gradonačelnik, Barbarić...........

Ide parking i za slijedeći mjesec. Priželjkujem da mi po nabavci specijalnog vozila Pauk, podignete vozilo sa plaćenim parkingom. Radujem se istom, jer imam i ja bajku i jednu basnu za ispričati. Na kraju shvatih poantu: "pa njima sistem naplate ne radi, niti im radi sistem provjere, oni uopće nemaju softver jer ne mogu izvršiti provjeru tko je platio a tko ne. Zato svaki dan, po metodu slučajnog uzorka ostavljaju kazne, kako bi vlasnici ili korisnici vozila došli do Mo parkinga i tek tada oni ponovo unose podatke, u neki novi improvizovani sistem". Bajka/Basna za laku noć.

Kopirati
Drag cursor here to close