Pred Vijećem

Barbarić objavio koliko je Mo Parking zaradio i stavio mandat na raspolaganje

Vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Mostar Parking, Ivan Barbarić, rekao je kako se radilo u najboljoj vjeri da se građanima pruži najbolja usluga.
Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 02. 2023. u 17:17 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupni prihod Javnog poduzeća Mostar Parking je 1.604.000 KM, a rashodi su oko 700.000 KM, rekao je vršitelj dužnosti direktora Javnog poduzeća Mostar parking, Ivan Barbarić, pred vijećnicima mostarskog Gradskog vijeća. Ponudio je i svoj mandat na raspolaganje što je na kraju duge rasprave o parkingu odbio mostarski gradonačelnik Mario Kordić.

Izdano je, prema Barbarićevim riječima, 8.750 mjesečnih karata, 2.600 godišnjih karata te je izvršeno 16 rezervacija parkinga

''U finalnoj smo fazi za pauk-službi koja bi trebala u potpunosti preuzeti policija, a Grad će ustupiti MUP-u dva pauk vozila'', rekao je Barbarić i dodao kako je signalizacija bila veliki problem te da to radi Komunalno koje je dobilo elaborate za te poslove.

Rekao je kako se radilo u najboljoj vjeri da se građanima pruži najbolja usluga.

Dug 2,3 milijuna

''Poduzeće je zatečeno u milijunskim gubicima i samo pokretanje tog poduzeća je bilo veliki izazov'', rekao je.

Rekao je da su dugovanja bila 3,4 milijuna KM. Najveći dio duga – 2,7 milijuna KM odnosio se na plaće i doprinose postojećih i bivših radnika. Dug je smanjen na 2,3 milijuna KM.

''Neophodan je bio softver čija je licenca bila istekla i nije bilo sredstava za tu licencu'', rekao je Barbarić i dodao da se zbog blokade računa nije moglo pristupiti bilo kakvoj nabavci.

Rekao je da se s UNIS Telekomom dogovorilo da zajednički kreću u izgradnju sustava i ugovor je vrijedio do 30. rujna. Optužio je UNIS Telekom za kašnjenje i da sustav nije bio dovršen i da je bio nepouzdan.

''Bili smo spremni prihvatiti taj softver na našu infrastrukturu'', rekao je Barbarić i dodao da nisu htjeli potpisati dokument o završenom poslu i da nakon toga kreću informacije u javnosti. Rekao je da je među prvima platio mjesečnu kartu.

Besplatne karte

Govoreći o besplatnim kartama kako je odlukom riješeno da besplatne karte imaju oni koji obavljaju radove i da su to svojim osobnim vozilima obavljali djelatnici Mostar Parkinga i da su oni zbog toga imali besplatne karte iako nije bilo preciziranom odlukom Gradskog vijeća.

''Možda je to bila i greška i ja za tu grešku preuzimam odgovornost'', rekao je Barbarić.

Govoreći o kvartovskom parkiranju, zbog brzine realizacije sve radove u kvartovima obavljali su djelatnici poduzeća iako nije bilo odluke Vijeća.

Izloženi pritiscima

Rekao je da je 21. prosinca ograničen pristup aplikaciji.

''Budući da smo imali istraživanje tržišta od radnije imali smo informacije o sustavima te u planu nabave planiramo nabavu novog softverskog rješenja. Odabiremo kao partnera Lanaco čiji softver već koriste neki veliki gradovi u BiH te ugovor potpisujemo 4. siječnja'', rekao je.

U procesu podizanja sustava događale su se greške poput toga da se izdavale dnevne karte i onima koji su imali godišnje karte.

''Tranzicijski period nije jednostavan ali na ovaj dan možemo reći da smo uspjeli. Kompletan novi sustav je stavljen u funkciju'', rekao je i dodao kako je zaposleno 19 novih ljudi te da je ukupno zaposleno 27 djelatnika koji su izloženi neprestanim pritiscima.

Sumnja

Naime, izvješće o radu mostarskog poduzeća zatražili su vijećnici HRS-a tvrdeći kako nikada nisu dobili odgovore na svoja pitanja.

''Pobudila se sumnja da smatram da je ovo dovoljan razlog da postavljamo pitanja i nađemo rješenje da jednom odluku provedemo kako treba na korist svih građana'', poručio je vijećnik HRS-a Silvio Bubalo govoreći o situaciju u poduzeću Mostar Parking.

Vijećnik Bubalo je upozorio kako odgovore na pitanje o ovom poduzeću nije dobio dvije godine.

Anel Kljako, vijećnik NES-a, rekao je odbor vijećnički koji je raspravljao o ovoj temi nije imao dovoljno informacija da donese bilo kakav zaključak o ovom javnom poduzeću.

Rekao je kako su navodi u medijima o situaciji s parkingom samo insinuacije i da ni riječi direktora neće puno značiti bez valjane dokumentacije.

''Za nas informacije koje će iznijeti direktor za nas ne znače jer ih ne prati dokumentacija'', rekao je Kljako i dodao kako se nakon revizije može dati sud o čemu se to radi.

Liječenje

Slaven Bevanda, vijećnik HRS-a, rekao je kako se ne radi samo o financijskim izvještajima nego o stanju u Javnom poduzeću Mostar Parking.

''Imamo pravo na osnovu općeg stanja pokrenuti raspravu. U javnosti su se pojavili problemi u odnosu na sustav funkcioniranje naplate'', rekao je Bevanda.

Sanel Žuljević obrušio se na Barbarića rekavši da je njegov odgovor ponižavanje vijećnika i da bi, da je on to uradio u svojoj firmi, bio poslan na medicinsko liječenje.

Vijećnica Boška Ćavar poručila je kako se nada da će Barbarić biti razriješen.

Upitala je i zašto se u Ulici Leopolda Mandića s parkingom ulazilo na zelene površine i po kojem je to elaboratu rađeno te zašto nije bilo javnih rasprava.

Zaduženje Nadzornom odboru

Prijedlog HRS-a kojim se zadužuje gradonačelnik Grada Mostara da od Nadzornog odbora zatraži da provede izvanredni nadzor u Mostar Parkingu o sustavu naplate, ugovore o softveru te da se utvrdi popis osoba koje su imali povlaštenu kartu bez valjane odluke Gradskog vijeća Grada Mostara usvojen je većinom glasova.

Kopirati
Drag cursor here to close