Zenica

Kredit se ne vraća sam: Rudari opet nisu u jamama

Sindikat ZD RMU Zenica je odluku o organiziranju štrajka upozorenja te generalnog štrajka, zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, donio na svojoj sjednici još 11. svibnja.
Gospodarstvo / Tvrtke | 22. 05. 2023. u 09:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rudari oba jamska pogona Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica "Raspotočje" i "Stara jama", prije silaska u jame na rad u prvoj smjeni, održali su od sedam do osam sati jednosatni štrajk upozorenja, koji planiraju održavati sljedeća četiri dana - potvrdio je predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Elvedin Avdić.

On je napomenuo da će, ako njihovi zahtjevi ne budu usvojeni, odnosno ako u potpunosti ne budu ispoštovane odredbe kolektivnog ugovora, u četvrtak, 25. svibnja od 15 sati započeti i generalni štrajk te da taj dan neće otići na posao u drugoj smjeni.

Generalni štrajk, ako do njega dođe, planiraju održavati sve dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

''Sindikat je zakazao štrajk upozorenja zbog blokade računa poduzeća te neisplaćene potpune plaće za ožujak, odnosno zbog neuplaćenih radničkih rata kredita prema bankama za mjesec ožujak te nemogućnosti isplate i za travanj. Svima nama je, pa i meni, obustavljena rata kredita za ožujak, ali ona nije uplaćena i na račun banaka pa banke radnicima ponovo skidaju s računa novac'', navodi u izjavi Feni Avdić.

Naglasili su da, ako se račun ne deblokira i ne izmire obveze prema bankama, u četvrtak počinju generalni štrajk.

Sindikat ZD RMU Zenica je odluku o organiziranju štrajka upozorenja te generalnog štrajka, zbog nepoštivanja odredaba kolektivnog ugovora, donio na svojoj sjednici još 11. svibnja. 

''Blokadom računa rudnika postoji opravdana bojaznost za daljim radom i opstankom RMU Zenica'', stoji u odluci o štrajku, koju je Sindikat ZD RMU Zenica uputio na nadležne adrese.

Kopirati
Drag cursor here to close