Street art na dm trgovinama

Mostar: Poznati umjetnici oslikali izlog dm trgovine

Različitim kampanjama i aktivnostima kompanija dm motivira okruženje i pojedince na promjene, razvoj i napredak, i upravo ova sinergija sa lokalnom street art scenom ima isti zadatak.
Gospodarstvo / Tvrtke | 16. 05. 2022. u 16:08 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

„Šta nas ljude čini lijepima?“ Odgovor na pitanje potražite na izlogu dm trgovine u Mostaru na adresi Braće Fejića bb, gdje su bh. street art umjetnici Benjamin Čengić i Rikardo Druškić svoja razmišljanja o ovoj temi ovjekovječili na portalu dm trgovine. Prije trgovine u Mostaru ovaj dvojac je ranije već oslikao i izlog dm prodavnice u Banjoj Luci, a kako ističu, sva umjetnička djela na dm trgovinama krase isti motivi o ljubavi i prirodi.

U okviru kampanje inspiracija bh. street art umjetnici su kroz oslikavanje izloga ponudili kreativni odgovor na pitanje „Šta nas ljude čini lijepima?“ te nas na taj način potakli da razmislimo i odgovor na ovo pitanje potražimo i u nama samima. Kampanja, koja se realizira u svim zemljama dm koncerna, ima za cilj da podrži rad i razvoj lokalnih umjetnika i umjetničke scene, kako bi upravo oni u svojim zajednicama probudili inspiraciju za pozitivnim promjenama.

„Smatramo da ljubav i priroda čine čovjeka vrijednim, i ovi motivi će zato biti prisutni na portalima dm prodavnica u Sarajevu, Mostaru i Banja Luci, a naša su inspiracija i za oslikavanje velikog murala u Sarajevu. Raduju nas reakcije ljudi dok smo u procesu rada, a kao umjetnici imamo odgovornost prema publici, te smo se zato potrudili da im vrlo jasno predočimo motive koje smo odabrali“ - kazao je Benjamin Čengić i dodao da je iznimno zadovoljan suradnjom sa dm-om u okviru projekta koji je internacionalnog karaktera.
S obzirom da djeluju kao dvojac na projektu, Rikardo i Benjamin zajedno su prošli i proces osmišljavanja ali i realizacije. „Pozadinu, šume i livade, postavlja Rikardo koji koristi boje za beton i fasadne boje, dok sam ja u prostoru pronašao kompoziciju, odnosno lokaciju cvjetova. Kao referencu koristim fotografiju, dok u samoj realizaciji pronađem svoje umjetničko izražajno sredstvo“ - opisuje proces Čengić.

Različitim kampanjama i aktivnostima kompanija dm motivira okruženje i pojedince na promjene, razvoj i napredak, i upravo ova sinergija sa lokalnom street art scenom ima isti zadatak.

„Želimo da nas rad ovih umjetnika, ali i kampanja u cijelosti, podsjeti kako je važno svakodnevicu obogatiti doživljajima i trenucima koji se pamte, otkriti što je to što nas čini sretnima i motivira u životu na pozitivne promjene. Snaga inspiracije je velika jer oživljava talente, otkriva nove vrijednosti, rezultira stvaralaštvom i zato nam je izuzetno drago da imamo priliku raditi sa umjetnicima koji su na jedan vrlo inspirativan način odgovorili na pitanje što to nas ljude čini lijepima“ - izjavila je menadžerica marketinga dm-a Ajla Hadžić.

Osim u BiH oslikavanje dm trgovine će se realizirati i u Austriji, Češkoj, Slovačkoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Rumuniji, Bugarskoj i Sjevernoj Makedoniji.

Kopirati
Drag cursor here to close