Beskontaktna plaćanja

MasterIndex BiH: 76% ispitanika bi željelo potvrđivati plaćanje skeniranjem lica ili otiska prsta

Beskontaktna plaćanja su brža i jednostavna platna metoda za 67% ispitanika.
Gospodarstvo / Tvrtke | 19. 10. 2022. u 10:58 PR

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati najnovijeg MasterIndex BiH istraživanja pokazuju da su beskontaktna plaćanja sastavni dio suvremenog platnog iskustva građana Bosne i Hercegovine, a da 85% ispitanika posjeduje beskontaktnu karticu. Beskontaktno se najčešće plaća u supermarketima (69% ispitanika), na benzinskim pumpama (50%) i u buticima (41%), odnosno na užurbanim trgovačkim lokacijama, tamo gdje su brzina i jednostavnost plaćanja bitni kako kupcu, tako i trgovcu na kasi.

PR  / Mastercard, MasterIndex BiH

Upravo su brzina i jednostavnost korištenja najčešći razlog zašto se korisnici odlučuju da plate beskontaktno, što je istaklo 67% ispitanika, a ostale prednosti ove platne metode koje korisnici navode su sigurnost (41%) i kontrola, jer kartica ostaje sve vrijeme u rukama korisnika (40%).

PR  / Mastercard, MasterIndex BiH

Još jedan pokazatelj oslanjanja na beskontaktna plaćanja je i MasterIndex podatak da se 28% ispitanika odlučuje da iznose do 60 KM plati prislanjanjem kartice ili telefona, što je malo više nego broj korisnika koji te iznose plaćaju standardnim ubacivanjem kartice u POS terminal (24%). Iako kao pojedinačna metoda, gotovina sudjeluje sa 45% u plaćanju takvih manjih iznosa, pozitivan pokazatelj promjene potrošačkih navika je zbirno učešće bezgotovinskih plaćanja sa 55% u plaćanju iznosa do 60 KM.

PR  / Mastercard, MasterIndex BiH

Iznos od 60 KM je trenutna granica do koje nije potrebno unositi PIN kod prilikom beskontaktnih plaćanja Mastercard karticama i za 28% ispitanika, taj limit je odgovarajući. Međutim, 19% ispitanika je izrazilo spremnost da plaća beskontaktno bez unosa PIN koda iznose do 90 KM, dok bi još 23% bilo spremno da tako plaća i iznad 90 KM.
Iako je PIN kod ustaljena metoda za potvrdu plaćanja na koju bi voljelo da se i dalje oslanja 67% ispitanika, MasterIndex ispitanici iz Bosne i Hercegovine pokazuju naklonost ka suvremenim platnim i sigurnosnim tehnologijama, pa čak 76% ispitanika želi da svoja plaćanja potvrđuje biometrijski, odnosno skeniranjem otiska prsta ili lica, što su metode koje građani već koriste prilikom otključavanja suvremenih pametnih telefona.

PR  / Mastercard, MasterIndex BiH

Upravo su mobilna plaćanja aktualni trend u razvoju platnog tržišta u BiH. Mobilna plaćanja predstavljaju beskontaktno plaćanje putem mobilnog telefona ili drugog pametnog uređaja, i to tako da u svom telefonu korisnik ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika u koju je dodao svoju platnu karticu, i umjesto da prislanja karticu na terminal u trenutku plaćanja, on jednostavno prisloni svoj telefon. Za ovakav vid plaćanja je zainteresirano 31% ispitanika. Putem mobilnih telefona se mogu obavljati i druge vrste prijenosa novca, kao što je na primjer direktan prenos sredstava sa kartice jednog korisnika na karticu drugog korisnika (opcija za koju je zainteresirano 39% ispitanika) ili prenosi iz aplikacije mobilnog bankarstva (29% ispitanika).

Brzina i jednostavnost su karakteristike mobilnih plaćanja koje bi potakle 60% MasterIndex ispitanika da plaćaju na ovaj način, dok je za 53% njih to praktičnost, jer korištenje mobilnog novčanika eliminira potrebu za nošenjem drugog novčanika. Dodatno, 40% ispitanika je istaklo činjenicu da nema dodatnih troškova, a 30% njih kaže da korištenjem mobilnih novčanika ostvaruju posebne benefite, kakav je povrat novca (cash back), što je tradicionalna kampanja koju Mastercard organizira kao način da nagradi postojeće i potakne nove korisnike mobilnih plaćanja.

PR  / Mastercard, MasterIndex BiH

„Beskontaktna plaćanja su, za 8 godina koliko su dostupna u Bosni i Hercegovini, u značajnoj mjeri oblikovala očekivanja potrošača u pogledu brzine, praktičnost, sigurnosti i jednostavnosti. Sve Mastercard kartice u Bosni i Hercegovini su beskontaktne, a dalji pravac razvoja tržišta je takav da se te beskontaktne kartice sve više koriste u okviru mobilnih novčanika, odnosno za mobilna plaćanja. Naši korisnici trenutno na raspolaganju imaju 6 mobilnih novčanika u 6 banaka i vjerujemo da će taj broj nastaviti da raste u budućnosti, u skladu sa jasnim opredjeljenjem i sve većim oslanjanjem tržišta na suvremene digitalne tehnologije“, zaključila je Jelena Ristić, direktorica za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard.

Kopirati
Drag cursor here to close