DKH

Važnost digitalizacije i korištenja računalnih alata u drvnoj industriji

Gospodarstvo / Tvrtke | 23. 03. 2022. u 15:00 Promotivni tekst

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 22.3.2022. godine je u prostorijama INTERA Tehnološkog Parka u Mostaru održana konferencija pod nazivom "Važnost digitalizacije i promocija korištenja računalnih alata u drvnoj industriji", organizirana u okviru projekta „Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini". Projekat financiraju Europska unije i Vlada SR Njemačke u okviru šireg EU4Business projekta.

Projektom "Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini", kojeg je od lipnja 2020. do ožujka ove godine implementirao Drvni klaster Hercegovina, u suradnji s partnerima: INTERA Tehnološkim Parkom i Gospodarskom komorom FBiH te poduzećem Hera d.o.o. Mostar, ojačani su kapaciteti postojećih i potencijalnih zaposlenika mikro, malih i srednjih poduzeća u drvno-prerađivačkom sektoru. Provedena je obuka za tehničku pripremu proizvodnje namještaja i obuka za korištenje 3D sustava za mjerenje, a za poduzeća je nabavljana i specijalizirana oprema. Optimizirani su poslovni procesi za 10 poduzeća iz ovog sektora za koje je provedena i analiza potreba za digitalizaciju. Dodatno, kroz konferenciju i poslovne sastanke stvoreni su preduvjeti za suradnju i izvoz u drvno-prerađivačkom sektoru u Hercegovini.

"Projekt se prvenstveno fokusirao na organizaciju i optimizaciju proizvodnih procesa, te pripremu uvođenja digitalizacije u proizvodne firme, s ciljem da bi se one bolje plasirale na tržištu. Naglasak cijelog projekta je bio na programima za tehničku pripremu proizvodnje i digitalna mjerenja prostora 3D sustavima, što olakšava i ubrzava cijelu tehničku pripremu te se prati trend novih tehnologija na tržištu", istaknao je Zdravko Vojvodić, član Upravnog Odbora iz Drvni klaster Hercegovina.

Nakon predstavljanja rezultata projekta, prisutni su općenito upoznati i s EU4Business projektom, te važnosti i potrebama za digitalizacijom u drvnoj industriji. Članice Drvnog klastera Hercegovina su u razgovoru s moderatorom predstavile trenutni stupanj digitalizacije proizvodnje u svojim poduzećima, a profesor Ivan Brekalo prezentirao je pozitivan primjer Srednje strukovne škole iz Ljubuškog koja je u program nastave uvela proces digitalizacije i tako svojim učenicima omogućila stjecanje znanja kojima postaju konkurentniji na tržištu rada. Konferencija je završila praktičnom prezentacijom softvera za tehničku pripremu proizvodnje u drvnoj industriji za učenike srednjih strukovnih škola i ostale zainteresirane koji su se na taj način upoznali s programom obuke razvijenim kroz projekt „Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini“.

 "Obuke na kojim sam učestvovala, za pripremu tehničke proizvodnje namještaja i e-learning treninga za optimizaciju proizvodnje, uveliko su pomogle i olakšale proizvodne procese u našem poduzeću. Nova saznanja, kao i pristup novim tehnologijama, pomoći će nam da ostvarimo što bolji plasman na tržištu, a samim time povećamo i izvoz, što je cilj svakog poduzeća u ovim nestabilnim vremenima", istaknula je Elmedina Špago, predstavnica poduzeća Maoles d.o.o. iz Mostara.

Ukupna vrijednost projekta „Jačanje konkurentnosti drvno-prerađivačkog sektora u Hercegovini“ bila je preko 600.000 KM, od čega su Europska unija i Savezna Republika Njemačka kroz EU4Business projekat osigurale više od 470.000 KM bespovratnih sredstava.

S ciljem jačanja ekonomije BiH, EU4Business projekt Europske unije potiče razvoj poduzetništva, izvozno orijentiranih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj. Vrijedan je 16,1 milijun eura, a zajednički ga financiraju Europska unija u iznosu od 15 milijuna eura bespovratnih sredstava i Savezna Republika Njemačka u iznosu od 1,1 milijun eura. Projekat zajednički provode GIZ, ILO i UNDP, od travnja 2018. godine do ožujka 2022. godine. EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije - Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u Bosni i Hercegovini, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke. Za više informacija o EU4Business projektu posjetite: www.eu4business.ba.

Kopirati
Drag cursor here to close