HNŽ

Gospodarska banka Mostar ide u stečaj nakon 18 godina likvidacije

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Gospodarskom bankom d.d. Mostar u likvidaciji, na prijedlog likvidatora banke, donijela je Agencija za bankarstvo FBiH.
Gospodarstvo / Tvrtke | 06. 10. 2022. u 20:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija 

Nakon što je 18 godina bila u likvidaciji Gospodarska banka d.d Mostar mogla bi se naći u stečaju.

Prijedlog za otvaranje stečajnog postupka nad Gospodarskom bankom d.d. Mostar u likvidaciji, na prijedlog likvidatora banke, donijela je Agencija za bankarstvo FBiH, piše Indikator.ba.

''Razmatrajući prijedlog likvidatora utvrđeno je da su ispunjeni uvjeti za pokretanje prijedloga za otvaranje stečajnog postupka definirani odredbama Zakona o bankama Federacije BiH i Zakona o stečaju Federacije BiH. Uvažavajući činjenicu da je Banci prilikom pokretanja likvidacijskog postupka oduzeta dozvola za rad, odredba člana 232 stav (2) Zakona o bankama, koji predviđa obvezu Agencije da uz Odluku o podnošenju prijedloga za otvaranje stečajnog postupka navede posljedice iz člana 231. Zakona o bankama, utvrđeno je da isto nije primjenjivo u konkretnom slučaju, imajući u vidu da su navedene posljedice već nastupile otvaranjem likvidacijskog postupka i oduzimanjem dozvole za rad'', navode u obrazloženju prijedloga iz Agencije za bankarstvo FBiH.

Agencija za bankarstvo ukinula je u dozvolu za rad Gospodarskoj banci d.d. Mostar i otvorila postupak njene likvidacije u studenom 2004 godine.

Banka je osnovana 1992. godine i bila ja u državnom vlasništvu.

Tijekom postupka likvidacije prodana je neke njena imovina, a najznačajnija transakcija bila je prodaja Vladi FBiH zgrade "Staklene banke" u Mostaru za šest milijuna KM 2017. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close