Motajica

Gasi se još jedno bh. poduzeće “hranilo” je četvrtinu lokalnog stanovništva

“Motajica” je bila hranilac za 25 posto stanovništva ove lokalne zajednice, tvrde umirovljenici
Gospodarstvo / Tvrtke | 02. 01. 2023. u 17:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

“Motajica” je bila hranila 25 posto stanovništva ove lokalne zajednice, tvrde umirovljenici

Nakon Tvornice stiropora “Stirokart” i Tvornice pamučnog rublja “Triko”, odnosno “Itreis”, u Srpcu je “ugašen” još jedan gospodarski gigant – Poljoprivredno dobro “Motajica”.

Najstarije srbačko poduzeće

Riječ je o najstarijem srbačkom poduzeću koje je, s više stotina zaposlenih radnika i velikim brojem sezonskih radnika, nekada bilo zamajac i nositelj gospodarskog razvoja općine Srbac. Bavilo se biljnom proizvodnjom, stočarstvom, voćarstvom i održavanjem poljoprivredne mehanizacije.

Raspolagalo je s oko 4,5 tisuće hektara obradivog zemljišta i šuma, od čega je na blizu dvije hiljade hektara bila izvršena hidromelioracija za ratarsku proizvodnju.

''Motajica'' je hranila 25 posto stanovništva ove lokalne zajednice, tvrde umirovljenici ''Motajice''. Nažalost, ovo poduzeće je prestalo s radom 2002. godine, da bi otpočeo proces privatizacije, neuspio pokušaj reorganizacije, a potom u dva navrata otvaranje stečajnog procesa.

Početak agonije

U periodu rata i nakon njega, započela je agonija ovog poduzeća zbog lošeg upravljanja i otuđivanja i devastacije imovine. Poduzeće je devedesetih godina imalo 36 kombajna i oko 52 laka i teška traktora sa svim potrebnim priključcima.

U sastavu Motajice bio je svojevremeno i “Ribnjak Bardača” koji se kasnije izdvojio.

''Kada sam otišao u mirovinu, Motajica je imala na zalihama čak 900 vagona žita, a raspolagala je sa silosom i sušarom kapaciteta 540 vagona, od toga je dobar dio nažalost propao'', sa žaljenjem se sjeća jedan penzioner ovog poduzeća.

Reorganizacija

Kako nije uspjela reorganizacija, održavana je u životu prihodima od izdavanja zemljišta u zakup, što nije bilo dovoljno za izmirivanje obaveza koje su narasle na 4,7 milijuna. U stečajnom procesu, kako je navela stečajna upravnica Nataša Kosić, povjeriteljima je izmireno 50 posto obaveza.

Od imovina ostala je samo upravna zgrada koja je s 375 kvadrata zemljišta u gotovo samom centru Srpca putem licitacije prodata za samo 68.000 KM.

Osnovni sud u Banja Luci je prihvatio prijedlog stečajne upravnice, koju su podržali i povjerioci, te je nakon 13 godina agonije konačno doneseno rješenje o zaključivanju stečajnog postupka u ovom privrednom društvu.

Zanimljivo je da je općinska vlast cijelo vrijeme nijemo promatrala propadanje i nestajanje najstarijeg poduzeća u ovoj općini – Poljoprivrednog dobra “Motajica”, izvijestio je BN TV.

Kopirati
Drag cursor here to close