Borimo se za to da nedjelja bude dan kada će radnice i radnici biti sa svojim obiteljima
Predsjednica STBIH Mersiha Beširović

Borimo se za to da nedjelja bude dan kada će radnice i radnici biti sa svojim obiteljima

Gospodarstvo / Tvrtke | 01. 05. 2022. u 17:10 Bljesak.info / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBIH) povodom Međunarodnog praznika rada održao je danas u Sarajevu Otvoreni prvomajski studio te poslao poruke javnosti o ključnim problemima s kojima se zaposleni u ovom sektoru suočavaju. 

Predsjednica STBIH Mersiha Beširović istaknula je kako je cilj uspostaviti 1. svibanj kao dan obitelji, zbog čega su se i odlučili na drugačije obilježavanje.

1. svibanj kao dan obitelji

''Ovo je borba za prava svih radnica i radnika u trgovini, ali i borba za prava svih građanki i građana. Ovog 1. maja željeli smo dati mogućnost svima kojima je kauč postao bijeg od stvarnosti da budu s nama. Živimo drastična vremena koja zahtijevaju drastične mjere. 

Činjenica da smo danas interese nas u trgovini stavili u drugi plan i postavili sebi kao prioritet zajedničke probleme, govori koliko smo svjesni izazova današnjeg vremena. Svakodnevni rast cijena zahtijeva hitnu akciju vlasti. Ne mogu vlasti ove zemlje sjediti i aplaudirati stalnim poskupljenjima i radovati se prilivima u proračun. Dio toga se mora vratiti građanima kako bi preživjeli'', kazala je Beširović.

Dodala je kako izbori obično nisu sindikalna i radnička tema.

''Ali, u ovom trenutku moramo tražiti pravo da biramo, tražiti pravo da kaznimo, ali da biramo one koji će ponudi konkretna ekonomska rješenja. Sadašnja situacija zahtijeva proaktivne političare'', rekla je Beširović.

Istaknula je i kako je u odnosu na prošlogodišnji 1. svibanj mnogo više općina u kojima se nedjeljom ne radi. 

''U Sarajevu to još nije slučaj. Ipak, sa našim socijalnim partnerima smo napravili jedan iskorak i rad na dane državnih praznika regulirali kolektivnim ugovorom. Svi oni koji su danas na radnim mjestima rade skraćeno, a sutra neće raditi. Oni koji danas rade imaju 100 posto uvećanu dnevnicu. Mi kao sindikat nismo s tim zadovoljni, borimo se za to da nedjelja i državni praznici budu dani kada će radnice i radnici biti sa svojim obiteljima“, kazala je Beširović.

Podršku STBIH dala je i gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, koja je svima čestitala 1. svibanj. 

‘’Posebno sam ponosna što praznik dočekujem s vama. Danas više nego ikada trebamo skrenuti pažnju na to da nismo svi isti. Dok mi sjedimo ovdje, naši sugrađani iz oblasti trgovine i uslužnih djelatnosti rade. Posebno bih istaknula težak položaj žene. Dok mi danas imamo mogućnost uživati sa svojom djecom, prijateljima i obitelji, mnoge žene nemaju priliku to učiniti. Dok svi ne budemo imali ista prava, 1. svibanj za mene neće biti proslava puna radosti. Prvi svibanj je tradicija svima nama koji dolazimo iz radničkih obitelji. Želim da znate da su radnici uvijek na prvom mjestu.

Foto: PR / Otvoreni prvomajski studio

Radnicima su se obratili i socijalni partneri iz kompanija Bingo i Konzum

U Otvorenom prvomajskom studiju danas su se radnicima obratili i socijalni partneri iz kompanija Bingo i Konzum.

Andrijana Bukvarević, direktorica Sektora ljudskih resursa Binga, istaknula je da je odnos ove kompanije sa sindikatom partnerski. 

''Da bi se spriječio odlazak građana iz BiH, važno je naglasiti da je vlast dužna i obavezna uraditi statističke analize kako bi optimizirali dadžbine. Ukoliko one budu manje, bit ćemo u mogućnosti povećati neto plaće. Vodimo računa o tome da su zaposleni na prvom mjestu i da imamo zadovoljne zaposlenike'', kazala je Bukvarević.

Aldina Kujundžić, predstavnica ljudskih resursa Konzuma i Mercatora, istaknula je kako vlasti prilikom donošenja odluka ima osjećaj da oni dolaze iz trgovačkog sektora i da se vodi računa o pravima zaposlenika.

"Svakako bi nam svima olakšalo smanjenje naknada i doprinosa koji se plaćaju za svakog zaposlenika ponaosob, što nam umanjuje mogućnost povećanja njihovih primanja. Mi u našim kompanijama konstantno radimo na popravljaju uslova rada. Od 2019. smo našim zaposlenicima dali mogućnost i da nas ocjenjuju“, istaknula je Kujundžić.

Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH

STBIH su se pridružili i zastupnici u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH, te se time uključili u konstruktivni socijalni dijalog. 

Alma Kratina (DF) kazala je da su Izmjene i dopune Zakona o unutarnjoj trgovini u proceduri i da je u suradnji sa sindikatima pokušano da se nađe načina da radnici imaju pravo na neradni dan u vrijeme praznika. 

Miomirka Mila Melank (Naša stranka) kao najveći problem istaknula je da vlast nema dovoljno senzibiliteta za radničku klasu. 

"Vlast mora pratiti inflaciju i početi djelovati unaprijed i osigurati ugroženim populacijama određene naknade", kazala je Melank.

Zlatko Kravić (NES) je kazao kako se može dosta toga uraditi ako postoji volja, ali da nje nema.

"Uljuljkani smo u jednom sustavu koji se nije pokazao kao dobar. Ovu državu više vodi vlada nego parlament. Važno je da se napravi unija sindikata koja će imati mnogo veću moć", istaknuo je Kravić.

Adis Arapović (nezavisni zastupnik) kazao je kako je standard u BiH sve gori i gori, te da nas uvjeravaju da dolaze nove prilike.

"Parlament ima ograničene mogućnosti. Tko god danas bude obećavao kule i gradove, on vara narod. Kraj ove priče bit će kada radnik dobije ono što je zaradio, a ne da mu država uzme pola od toga, uvjeravajući ga da je to za njegovo dobro.

Irfan Čengić (SDP) je istaknuo kako je na početku mandata u suradnji sa STBIH uputio prijedlog o neradnoj nedjelji Vladi FBIH, ali je on odbijen. 

"Ne možemo rasterećivati poslodavca dok ne zagarantiramo povećanje minimalne plaće. Porezni zakoni se moraju usvojiti zajedno sa zakonom o minimalnoj plaći“, rekao je Čengić.

Kopirati
Drag cursor here to close