EU ProLocal program

EU financira bh. poduzeća: Pomoć koja vodi širenju mreže kupaca i rastu izvoza

Poduzeće za preradu drveta Bosna Commerce u Jelahu obišli su šef Kooperacija Izaslanstva Europske unije u BiH i voditelj Odjela za grant i inovacije iz GIZ-a BiH .
Gospodarstvo / Tvrtke | 03. 10. 2017. u 10:36

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Kooperacija Izaslanstva Europske unije u BiH Melvin Asin i voditelj Odjela za grant i inovacije iz GIZ-a BiH  Gligor Stojkov obišli su pogone poduzeća za preradu drveta Bosna Commerce u Jelahu.

To je nastavak posjete malim i srednjim poduzećima koja su korisnici grant sredstava EU ProLocal programa, priopćeno je iz GIZ-a.

Bosna Commerce plasira oko 70 posto svojih proizvoda u Italiju, Sloveniju i Austriju. Zahvaljujući grant sredstvima investiranim u nabavku novog stroja za rezanje trupaca i sušenje, očekuju rast obima proizvodnje, kao i zapošljavanje pet novih radnika.

Iz Uprave poduzeća ističu da će sada biti u mogućnosti ponuditi više finaliziranih proizvoda u kraćem vremenskom roku uz veću energetsku efikasnost i poboljšati plasman sirovina. Procjenjuju da će to voditi ka širenju mreže kupaca i rastu izvoza od 25-50 posto.

U okviru zajedničkog programa Europske unije i njemačke vlade - EU ProLocal, u svibnju 2017. godine dodijeljena su grant sredstva u vrijednosti tri milijuna eura za 57 razvojnih projekata.

Stojkov je naglasio da je EU ProLocal dosad pružio financijsku podršku za 83 poduzeća, koja se sada mogu dalje razvijati - jačati konkurentski položaj na tržištu, postizati bolje rezultate u prodaji i kreirati nova radna mjesta. Šef Kooperacija Asin je izrazio svoje zadovoljstvo dosad postignutim rezultatima.

Program EU ProLocal u vrijednosti  13 milijuna pokrenuli su Europska unija i Vlada Republike Njemačke u cilju jačanja konkurentnosti malih i srednjih poduzeća u BiH. Ovaj trogodišnji program pokrenut je 2016. godine, a implementira ga Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH.

Kopirati
Drag cursor here to close