Financijske injekcije

Upitno poslovanje: Donacije i subvencije čine 90% od ukupnih prihoda Aerodroma Mostar

Federalni revizori ističu da Društvo više godina posluje s gubicima
Gospodarstvo / Tvrtke | 05. 08. 2022. u 15:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prihodi od subvencija i donacija su veći od prihoda koje Društvo ostvaruje obavljanjem redovnih poslovnih aktivnosti i čine 90% ukupno ostvarenih prihoda'', naveli su iz Ureda za reviziju institucija Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) o poslovanju Međunarodne zračne luke – Aerodrom Mostar d.o.o. Mostar. To je jedan od razloga zbog čega je mostarski aerodrom 'zaradio' negativno mišljenje revizije financijskih izvještaja za prošlu godinu.

Federalni revizori ističu da Društvo više godina posluje s gubicima, što za posljedicu ima iskazane gubitke ranijih godina od 1.656.383 KM i izvještajne godine od 902.730 KM. Poslovni prihodi, tvrde, ostvareni su u visini od 2.429.813 KM i sastoje se od prihoda od prodaje učinaka (124.838 KM) i ostalih poslovnih prihoda (2.304.975 KM).

''Društvo se godinama značajnim dijelom financira iz proračuna FBiH, fondova i sa županijske i gradske razine. Navedeno mu omogućava pokriće tekućih troškova poslovanja, dok se iz poslovnih aktivnosti iskazuje gubitak. Gubitak za 2021. godinu iskazan je u iznosu od 902.730 KM, a samo troškovi plaća i ostalih osobnih primanja iznosili su 1.763.858 KM'', stoji u izvještaju.

Revizori smatraju kako je poslovanje mostarskog aerodroma upitno.

''S obzirom na navedeno, sadašnje stanje, bez realnog osnova i stvorenih pretpostavki za iznalaženje adekvatnog rješenja u njegovom prevladavanju i unapređenju poslovanja, upućuje na postojanje značajne neizvjesnosti u vezi sa sposobnošću Društva da nastavi s vremenski neograničenim poslovanjem'', navodi se u izvještaju.

Izvor: Financijska revizija Aerodroma Mostar 2021. / Pregled donacija i subvencija Aerodroma Mostar

Subvencije i donacije tijekom prošle godine bile su od Grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije i Federacije BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close