Plan

Federacija uspostavlja zračnu jedinicu i nabavlja tri letjelice za gašenje požara

Na pitanje koliko je vremena potrebno da bi se formirale funkcionalne zračne snage i nabavile letjelice koje bi predstavljale trajno rješenje, Balaban ističe da je ''nemoguće precizno odgovoriti na pitanje''.
Vijesti / Flash | 26. 04. 2022. u 13:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Broj koji osigurava činkovitost zračne jedinice su četiri protupožarna aviona i tri višenamjenska helikoptera. To je broj kojem Vlada FBiH treba težiti, ali do kojeg treba doći u fazama, kada se osiguraju svi potrebni preduvjeti za neometano funkcioniranje zračne jedinice'', kazao je Borislav Balaban, član Radne grupe koja je pripremila Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje, neophodnim uvjetima za logističku podršku, organizaciju, financiranje i druga pitanja od značaja za uspostavljanje, funkcioniranje i uporabu zračnih snaga za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

Naime, ovaj Elaborat Vlada FBiH je prihvatila na sjednici održanoj 14. travnja 2022.

Funkcionalne zračne snage

U Elaboratu je navedeno da su u pripremi za izradu identificirani problemi koji se trebaju riješiti i ciljevi koji se žele postići. Borislav Balaban je kazao da je cilj Elaborata prije svega omogućiti potpunu sliku svega što je potrebno - kako bi se oformile funkcionalne zračne snage za gašenje požara i druge zadatke zaštite i spašavanja.

''Cilj čitavog projekta je da se uspostave učinkovite zračne snage za gašenje požara otvorenog prostora i druge zadatke zaštite i spašavanja Federacije BiH, kako Federacija BiH ne bi bila u ovoj oblasti zavisna od blokada i opstrukcija od strane drugih razina vlasti u BiH''.

Inače, Elaborat pruža sveobuhvatan odgovor na zadatak koji je pred Radnu grupu postavila Vlada FBiH. Točnije u Elaboratu je obrađena opravdanost uspostave zračnih snaga - jedinice, zatim organizacija zračnih snaga – jedinice, tu su i kriteriji za izbor vrste letjelica za gašenje požara otvorenih prostora i druge zadatke zaštite i spašavanja, te lokacija smještaja letjelica.

Pored ovoga Elaborat sadrži i akcioni plan za uspostavljanje zračnih snaga – jedinice, kao i moguće rizike koji se mogu pojaviti u realizaciji organizacije zračnih snaga- jedinice i moguće aktivnosti koje doprinose smanjenju rizika.

Dvije faze

Na sjednici održanoj 14. travnja istaknuto je i da je promptno potrebno pokrenuti aktivnosti na uspostavi zračnih snaga - jedinice i nabavke letjelica, koja se treba realizirati u dvije faze.

''U I fazi nabavit će se avioni i to tri komada, s tim da se prvo mora uspostaviti zračna jedinica i osigurati sva potrebna infrastruktura (ljudska, materijalna i tehnička), pa se tek onda treba pristupiti nabavci letjelica. U II fazi treba nabaviti helikoptere. Vrijeme u kojem će se realizirati i i II faza zavisi od proračuna Federacije BiH'', kazao je Balaban.

Foto: PR / Borislav Balaban, član Radne grupe koja je pripremila Elaborat o nabavci letjelica za zaštitu i spašavanje

No, bez obzira na sve precizirano Elaboratom – član Radne grupe ističe i da nije realno očekivati da se funkcionalne zračne snage uspostave u tekućoj godini, te da se nabave letjelice. Potrebno je neko drugo ad hoc rješenje. Balaban je pojasnio i što bi podrazumijevalo to ad hoc rješenje.

Najam letjelica i posada

''Najam letjelica i posada predstavlja ad hoc rješenje za gašenje požara na teritoriji FBiH u vidu iznajmljivanja letjelica s posadama koje bi bile na raspolaganju samo tijekom požarišne sezone. To bi trajalo do uspostave zračnih snage – jedinice za gašenje požara otvorenog prostora i druge zadatke zaštite I spašavanja'', objasnio je.

U Elaboratu je navedeno i da bi sjedište zračnih snaga - jedinice trebalo biti na Aerodromu Mostar gdje će biti locirani protivpožarni avioni, a da helikoptere treba stacionirati u Sarajevu. Zbog klimatoloških i drugih uvjeta, helikopteri mogu biti privremeno izmješteni i na drugu lokaciju. Lokacije za smještaj letjelica odabarane su uzimajući u obzir vazduhoplovno-metereološke odlike aerodroma u Federaciji BiH, značaj hidroloških objekata za gašenje požara otvorenih prostora, vegetacijske i hidrološke odlike terena u Federaciji BiH, te požarišne zone i pretpostavke njihovog gašenja.

Na pitanje koliko je vremena potrebno da bi se formirale funkcionalne zračne snage i nabavile letjelice koje bi predstavljale trajno rješenje, Balaban ističe da je ''nemoguće precizno odgovoriti na pitanje'', obzirom da je nemoguće, kako ističe – doći do preciznih vremenskih okvira isporuke letjelica , a koji se kreću od 6 do 18 mjeseci od dana potpisa ugovora.

Kopirati
Drag cursor here to close