Upaljen crveni alarm!

Hercegovina izgubila čak 6.000 radnih mjesta!

Poduzetnici pozivaju Vladu HNŽ-a, te se nude kao ispomoć, da već sutra konačno usvoji najavljeni korona zakon
Gospodarstvo / Tvrtke | 13. 05. 2020. u 14:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U razdoblju pandemije koronavirusa Hercegovina je ostala bez 5000 radnih mjesta. Računamo li Aluminij u kojem je radilo skoro 1000 djelatnika, a gdje je postupno ugašeno svako radno mjesto, Hercegovina je u nepunih godinu dana ostala bez 6000 radnih mjesta!

U totalnom mraku koji se nadvija nad radnom Hercegovinom, zaiskrila je najava županijske vlade kako će ona biti kreator najinventivnijeg korona zakona u BiH! Dok se čeka ta najavljena inovativnost, preko 4000 djelantika u privatnom sektoru u HNŽ-u je potpisalo prekid ugovora!

Zabilježeni su ogromni gubici, koje jedna injekcija, pa ma kako inventivna ona bila, neće spasiti.

"Želimo napokon transparentnu podjelu novca, mogućnost financijske pomoći firmama, odnosno obrtima i olakšan nastavak rada", kažu za Bljesak.info iz Udruge poduzetnika Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Hercegovina izgubila čak 6.000 radnih mjesta!

Pitaju se u ovoj udruzi jesu li najavljene mjere uopće predložene? Kada će se one usvojiti i ići na Skupštinu HNŽ-a ? Kada će biti postavljen online obrazac za prijavu ili rok za prijavu pravnih subjekata koji žele biti dio inventivnih mjera? Koliko još tjedana mora proći dok dobijemo sve informacije? HNŽ još niti jednu mjeru nije službeno objavila, postavlja se pitanje ZAŠTO? Što se krije? Neznanje ili nesposobnost da se odgovori trenutku u kojem Vlada mora pomoći?

Sve su prilike da je i u županiji i u Federaciji BiH na djelu "depametizacija" čitavog stanovništva. Dok se država "bavi" malinama, respiratorima, misom u Sarajevu i još mnogo toga, brojke koje govore o realnom životu građana su brutalne:

1. Preko 40.000 ljudi je ostalo bez posla!
2. Više od 60% poduzetnika nema dovoljno novca da pokrene poslovanje!
3. Poduzetnici nisu oslobođeni plaćanja najamnina!
4. Poduzetnici nisu oslobođeni plaćanja taksi i parafiskalnih nameta!
5. Sve više firmi i obrta se zatvara!
6. Država sve manje prihoda ostvaruje, a budžeti na svim razinama se povećavaju!
7. Dobit iz državnih firmi se troši za krpljenje budžetskih rupa, a firme ostaju bez investicijskog kapitala!
8. Na ovakav način za nekoliko mjeseci ni javni sektor neće moći isplatiti plaće i krenuti će odumiranje i otpuštanja!
9. Uplata PDV-a za četvrti mjesec manja je za 210 milijuna KM!
10. Država u samo četvrtom mjesecu ima pad prihoda od 1.5 milijardi KM, I nažalost sve će pasti najprije po građanima, dok svi čekamo inovativne zakone da uopće budu usvojeni.

Kad već ovoliko čekamo, kažu u ovoj udruzi, nadamo se da će se onda HNŽ zaista pokazati zbilja kao najinovativnija po donošenju odluka korona zakonom i da se neće zaboraviti ni jedan poduzetnik koji je pogođen pandemijom koronavirusa na bilo koji način (smanjenje opsega posla, zabrana rada itd).

Poduzetnici Hercegovine, stavljaju svoje ekonomiste i analitičare na raspolaganje kako bi pomogli u što bržem donošenju korona zakona u Hercegovini, jer vrijeme je odavno isteklo, sada nam je zadatak spasiti što se spasiti još mogne!

Kopirati
Drag cursor here to close