Tvrdi federalni premijer

Novalić: Ekonomske mjere u FBiH su efikasne, ponovo imamo rast broja zaposlenih

''Podržavamo više od 300.000 radnika, motiviramo poslodavce da čuvaju radnike, imamo efikasne mjere'', kazao je Novalić.
Vijesti / Politika | 12. 05. 2020. u 16:43 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić pozdravio je informaciju koju je objavila Porezna uprava FBiH o porastu broja zaposlenih u Federaciji u proteklim danima.

''Imamo činjenicu da je u proteklih nekoliko dana ne samo zaustavljen gubitak radnih mjesta, već je došlo čak i do porasta. Imali smo 507.607 zaposlenih, a za samo nekoliko dana taj broj je narastao za 130 novih radnih mjesta. Taj porast je minimalan, ali smo ipak uspjeli preokrenuti trend. Poređenja radi, za samo nekoliko dana na početku travnja bili smo izgubili 10.000 radnih mjesta. Očekujem da u idućem periodu taj trend rasta zaposlenosti bude snažniji. Podržavamo više od 300.000 radnika, motiviramo poslodavce da čuvaju radnike, imamo efikasne mjere'', kazao je Novalić.

Dodaje da je Federacija od početka pandemije izgubila 5% radnih mjesta, ali smo sačuvali 95%, što svakako predstavlja ključni podatak.

''Uvjeren smo da u dogledno vrijeme možemo nadoknaditi svu ekonomsku štetu, pa čak i u konačnici ostvariti rast. Kada usporedite broj izgubljenih radnih mjesta u Federaciji i entitetu RS vidjet ćete da je riječ o istoj stopi. Mi imamo duplo više izgubljenih radnih mjesta, ali imamo i duplo više ukupno zaposlenih. Također, FBiH je već usvojila rebalans, antikorona zakon i evo već imamo I pozitivne trendove. Nadam se da će i RS imati u idućem periodu ponovno rast zaposlenih'', poručio je federalni premijer.

Napominje da je danas objavljena i ekonomska procjena Europske banke za obnovu i razvoj, koja kaže da ćemo imati ove godine pad BDP-a od 4,5%, ali da ćemo iduće godine imati rast BDP-a od čak 6%, što je više nego dvostruko veći rast od onog koji smo imali prošle godine (2,6%)

''To su stvari koje ohrabruju'', ističe premijer Novalić.

Kopirati
Drag cursor here to close