Tko i kako može dobiti pomoć

Herceg najavio najbolji korona-zakon u BiH

Zakonom je, rekao je Herceg, otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno definirane uvjete.
Gospodarstvo / Flash | 11. 05. 2020. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 

Predsjednik vlade Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg u izjavi za Fenu rekao je kako je u završnoj etapi postupak izrade Rebalansa proračuna za 2020. godinu i donošenja Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19).

Budući da je ovo jedina županija bez ovakvih zakona, rekao je kako za njihovu kvalitetnu razradu i konačno usuglašavanje očekivano trebalo nešto više vremena nego u nekim drugim županijama.

Što se čekalo?

''Prije svega, čekali smo na rješenja viših razina. Jasno je kako, kod donošenja ovako ozbiljnih zakonskih rješenja, treba uzeti u obzir sve specifičnosti HNŽ-a, od činjenice da smo pandemijom najpogođenija županija i da nam je veliki dio gospodarstva pogođen donesenim mjerama, do nužnosti i političkoga usuglašavanja prije konačnog stavljanja zakonskog rješenja na glasovanje pred članove Vlade i Skupštine. Međutim, sada već, u samoj završnici, mogu bez zadrške kazati kako će HNŽ dobiti jedan od kvalitetnijih, inovativnijih i sadržajnijih koronazakona u zemlji'', rekao je i naveo kako će donijeti Zakon ''s nizom konkretnih rješenja kojima subvencioniramo desetak tisuća osobnih dohodaka''.

''Održavamo poticajnu politiku u strateškim gospodarskim granama, značajno ublažavamo teret pogođenih gospodarskih grana kojima otvaramo prostor za oporavak i sprječavamo daljnji gubitak radnih mjesta, čuvajući tako i demografsku sliku HNŽ-a'', istaknuo je.

Subvencioniranje najniže plaće

Prema njegovim riječima, Zakon sustavno obrađuje rješavanje ekonomskih posljedica pandemije, u nekoliko smjerova. U prvom redu, riječ je o potpori zadržavanju radnih mjesta u djelatnostima izravno pogođenim zabranom rada.

''Od početka sam upozoravao kako će federalni 'korona zakon', u obliku u kojem je usvojen, glavninu tereta krize prebaciti na županije, gradove i općine. Sada kada je to tako, HNŽ će se predloženim zakonskim rješenjem postaviti krajnje odgovorno, potpuno razumijevajući financijsku situaciju u pojedinim gradovima i općinama. Naime, idemo s intencijom da Županija preuzme subvencioniranje najniže plaće za desetak tisuća pogođenih radnih mjesta u ugroženim gospodarskim sektorima, čime izravno rasterećujemo naše jedinice lokalne samouprave od ovoga iznimnog financijskog izazova'', naveo je.

Zakonom je, dodaje, otvoren prostor i za druge subvencije u gospodarstvu, uz jasno definirane uvjete.

Utvrđena su oslobađanja od određenih fiskalnih i parafiskalnih nameta (oslobađanje od plaćanja dijela tekuće koncesijske naknade i naknade za zakup poljoprivrednoga zemljišta, oslobađanje od plaćanja boravišne pristojbe i članarine Turističke zajednice te oslobađanje od plaćanja drugih administrativnih pristojbi), kao poticaj gospodarstvu i povećanje konkurentnosti na tržištu.

Uvjeti za pomoć

''To je od osobitog značaja za ugostiteljstvo i turizam, ali i neizravan poticaj i jedinicama lokalne samouprave da rade na oslobađanju odnosno ukidanju ili barem smanjenju njihovih parafiskalnih nameta'', kaže Herceg.

Predloženi 'korona zakon' HNŽ-a definira i proračunske i izvanproračunske uštede, u smislu konkretnih umanjenja plaća izabranih i imenovanih dužnosnika u HNŽ-u za 20 %, umanjenja naknada za članstva u županijskim povjerenstvima za 50 %, kao i umanjenja naknada za članstva u nadzornim i upravnim odborima i drugim kolektivnim upravljačkim tijelima koje imenuju Skupština ili Vlada za 50 %. Isti pristup očekuju i od županijskih izvanproračunskih fondova.

''Iznimno je bitna stavka i ustrojavanje stabilizacijskog / jamstvenog fonda, s posebnim podračunom, putem kojeg ćemo subvencionirati poduzetništvo i obrt, turizam i ugostiteljstvo, isplaćivati tekuće transfere i osiguravati jamstva za kamate na poduzetničke kredite'', zaključio je.

Herceg kaže kako će pravo na subvencioniranje moći ostvariti oni poslovni subjekti kojima je zabranjen rad tijekom borbe protiv pandemije, uz uvjet da imaju izmirene obveze za doprinose i porez na dohodak uz isplaćene plaće zaključno s veljačom ove godine i da nisu otpuštali radnike za vrijeme trajanja zabrane rada.

Kak je istaknuo, vrijeme trajanja subvencioniranja najniže neto plaće bit će od dana početka zabrane rada do vremena prestanka zabrane za svaku pojedinu djelatnost.

Kopirati
Drag cursor here to close