Doprinosi

Novi zakoni loši za radnike s malim plaćama

Poslodavci se oslobađaju plaćanja doprinosa, a ukupna stopa doprinosa se sa 41 posto smanjuje na 33,5 posto i plaća je radnik.
Gospodarstvo / Posao | 14. 06. 2018. u 10:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nedavno utvrđeni prijedlozi zakona o doprinosima i porezu na dohodak naišli su na kritike poslodavaca i sindikalista. I jedni i drugi tvrde da su loši za radnike s manjim plaćama, prenosi Oslobođenje.

Ima i benefita

Prema dosadašnjim obrazloženjima predlagača ovih zakona, poznato je da u osnovicu za obračun doprinosa ulaze i regres i topli obrok, a u oporezivu osnovicu ulaze sva primanja pa i dividenda, dobit od štednje, oporezuju se i ugovori o djelu, svi dobici od igara na sreću... Poslodavci se oslobađaju plaćanja doprinosa, a ukupna stopa doprinosa se sa 41 posto smanjuje na 33,5 posto i plaća je radnik. Neoporezivi dio dohotka je do 700 KM, s 10 posto oporezivat će se dohodak od 700 do 1.500 KM, a sa 20 posto onaj viši od 1.500 KM...

''Generalno je financijski puno teži zakon o doprinosima. Na razini FBiH prihodi od doprinosa su oko 2,9 milijardi KM, a od poreza na dohodak manji od 300 milijuna KM. Novo rješenje će imati negativan efekt na niske plaže do 500-600 KM i gdje je topli obrok od 200 KM. Sve gdje je do trećine plaće bilo neoporezivo, a dvije trećine oporezivo, imaće dodatno opterećenje, radnicima ili poslodavcima, nije bitno. Cijena rada će biti više opterećena. A benefit imaju oni s visokim plaćama'', kaže Adnan Smailbegović, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH.

Smatra i da je neoporezivi dio dohotka od 700 KM nizak, te da je trebao biti minimalno 1.000 KM: “Tako bi se malo rasteretili oni sa nižim plaćama”.

Smailbegović sumnja da će parlamentarci podržati nove zakone, iako smatra da u njima ima i jako dobrih stvari, ispravljaju se neke anomalije...

Potpredsjednik SSS-a Selvedin Šatorović kaže da je Vlada uradila zakone isključivo po mjeri međunarodnih financijskih institucija i dostavila ga u parlamentarnu proceduru jer je to uvjet za tranšu. On smatra da i ovi zakoni idu “preko leđa radnika”, te da su izbjegnute primjedbe socijalnih partnera.

Svi u istom košu

''Proširuje se porezna osnovica i time postoji mogućnost da dio primanja radnika koji su dobivali kroz neoporezivi dio, topli obrok i regres, sad bude ukinut. Poslodavci mogu pribjeći jednostavnijem rješenju i umjesto da plate poreze na ta davanja, ukinu te naknade jer nisu ni definirane Zakonom o radu. Postoji mogućnost da će plaće lagano porasti, ali ukupna primanja radnika će biti značajno umanjena. Izbačene su porezne olakšice po osnovu članova obitelji, nezaposlenog supružnika. Sad su u isti koš dovedeni oni koji žive sami i oni koji izdržavaju cijelu obitelj. I poslodavci i sindikat su očekivali rješenja koja omogućavaju povećanja plaća u realnom sektoru. Naprotiv, ukupna primanja radnika će pasti, pojašnjava on i podsjeća na prijedlog Sindikata da neoporeziv bude iznos do prosječne plaće oko 850 KM, a da se sa 10 posto oporezuje od 850 do 2.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close