Problem

Zašto vam rajčice pucaju?

Ovu pojavu uzrokuje upravo obilna kiša nakon dužeg sušnog razdoblja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 27. 08. 2023. u 16:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova je godina teška za uzgoj gotovo svih biljnih kultura, a posebno je ugrožena rajčica kojoj oscilacije u temperaturama, previše oborina od jednom, toplinski valovi - nikako ne odgovaraju.

Ovu pojavu uzrokuje upravo obilna kiša nakon dužeg sušnog razdoblja. Prebrza promjena u razini vlage u tlu uzrokuje rast i širenje ploda brže nego sama kožica može rasti. Također se može dogoditi i ako uslijedi pad temperature nakon dugog razdoblja vrućine, prenosi Agroklub

Osim zbog ovih, razlog može biti pretjerana gnojidba dušikom, manjak kalcija, pretjerano pinciranje te pogrešno zalijevanje.

Postoje dvije varijante pucanja - vertikalno i horizontalno.

Vertikalno, poznato i kao radijalno pucanje duž bočnih strana ploda se obično događa tijekom vrućeg i vlažnog vremena. Ono je opasnije po plod jer će on vrlo brzo popljesniviti ili strunuti. Može doći do zarastanja ovakve pukotine, ali kroz nju će vjerojatno ulaziti gljivice i bolesti.

Pucanje koje se pojavljuje u kružnom uzorku na vrhu ploda, okružujući peteljku poznato je kao koncentrično pucanje, no često ne dođe do truljenja.

Čim uočite pukotine, rajčicu odmah uberite, čak i ako nije zrela.

U slučaju da je oko tog dijela već pljesniva, bacite ju jer takva plijesan može biti opasna po zdravlje.

Kopirati
Drag cursor here to close