Izazovna godina pred nama

Vrijeme je za zaštitu: Kako ojačati stabla jabuke za nepovoljne uvjete?

Koliko je to u našoj moći, trebamo pripremiti svoje voćke da što lakše prežive nepovoljne uvjete uz mminimalno smanjenje uroda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 03. 2024. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Chromos Agro / Prvi pupovi

Kako je krenula godina, izgleda da je pred nama vrlo izazovna vegetacijska sezona. Sam početak godine bio je obećavajući.

U pogledu temperatura, više od pola mjeseca siječnja bilo je dosta jutarnjih temperatura ispod ništice, međutim u veljači i početku ožujka, situacija se izokrenula s relativno visokim i noćnim i dnevnim temperaturama.

U posljednjim danima temperature su ponovno nešto niže, piše Agroklub

Intenzivna zaštita 

Prije bilo kakvog govora o intenzivnoj zaštiti jabuke, tj. jezgričavog voća od bolesti, treba napomenuti da je vegetacija u svom punom zamahu odnosno vidljivi su zeleni vrhovi.

Ubrzo će nastupiti fenofaza mišjih ušiju te obzirom na najavu vremenskih izgleda uskoro će jabuka doći u svoju najosjetljiviju i najvažniju fenofazu razvoja, tj. cvatnju.

Koliko je to u našoj moći, trebamo pripremiti svoje voćke da što lakše prežive nepovoljne uvjete uz mminimalno smanjenje uroda.

Sukladno navedenom, već kod pojave malih listića preporuka je primjene biostimulatora na bazi aminokiselina Bombardier u dozi od 2-3 l/ha, po mogućnosti u nekoliko aplikacija s naglaskom da se spomenuti preparat ne miješa s preparatima na bazi bakra i sumpora.

Njegovom primjenom dolazi do promjene na staničnoj razini biljke te ona bolje podnosi nepovoljne vremenske uvjete uz minimalni utjecaj na konačni prinos i kvalitetu plodova što je opet usko povezano s duljinom trajanja nepovoljnih uvjeta.

Vodite brigu o odabiru preparata 

Osim zaštite prinosa, moramo voditi računa o zaštiti i od bolesti i od štetnika. Faza razvoja u kojoj se trenutno nalazi jabuka u središnjem dijelu Hrvatske, krajnja je za primjenu preparata Modro ulje, u dozi od 20 l/ha.

Navedeni preparat je jedinstven jer ima akaricidno, fungicidno i insekticidno djelovanje te svojim jedinstvenim djelovanjem sprječava daljnji razvoj patogena bilo da se radi o gljivici ili štetniku.

Njegov glavni sastojak, uz nezaobilazni bakar u ovim fazama razvoja, je parafinsko ulje koje na mehanički način suzbija štetnika na način da sprječava njegovo disanje i tako ga u konačnici suzbija. Vremenske prilike tijekom zimskih mjeseci pogodovale su opstanku štetnika.

Tako se krvava uš nije povukla u zonu korjenova vrata već se bez problema može naći na cijelom stablu pri čemu su jedinke aktivne osobito u predjelu rana stoga je primjena Modrog ulja nezaobilazna kako bi se smanjio pritisak štetnika u kasnijim fazama razvoja.

Faza razvoja

Svakako je za napomenuti da prilikom odabira preparata treba voditi računa o fazi razvoja jabuke te ukoliko je vegetacija uznapredovala, tu je svakako preporuka primjene preparata Cuprablau Z 35 WG u dozi od 1,8 kg/ha u kombinaciji s preparatom Chromosul 80, aktivne tvari sumpor, u koncentraciji 0,5 posto.

Razmake između tretmana treba prilagoditi vremenskim uvjetima, tj. kiši te u slučaju dužeg kišnog razdoblja potrebno je tretman ponoviti kako bi se osigurala potpuna zaštita. Također, izbor preparata uvelike ovisi i o fazi razvoja.

Tako u fazi pojave zelenog balona potrebno je i zaštitu podići na višu razinu. U to vrijeme su relativno povoljni uvjeti za primarne infekcije, a cilj je spriječiti pojavu primarnih infekcija jer na taj način smanjujemo pritisak bolesti u drugom dijelu vegetacije.

Kako bi pružili potpunu zaštitu preporučujemo primijeniti preparat Syllit 544 SC, aktivne tvari dodin, u dozi od 1,25 l/ha koji ima preventivno i kurativno djelovanje s tim da je uvijek naglasak na preventivnoj zaštiti, tj. potrebno je biljku držati u stanju da uopće ne može doći do infekcije stoga je broj aplikacija i kombinacije pojedinih preparata prilagođena tom cilju.

Vremenske prilike

Ovisno o vremenskim prilikama, prije svega o dužini vlaženja lista, spomenutom preparatu potrebno je dodati Delan 700 WDG, aktivne tvari ditianon, u dozi od 0,7 kg/ha. To je kontaktni preventivni fungicid koji pokazuje svojstvo dobrog vezanja za list i otpornost ispiranja kišom.

Kako bi se postigla potpuna zaštita od krastavosti i pepelnice za koju je poznato da prezimljuje u pupovima, dodaje se preparat Chromosul 80, aktivne tvari sumpor, u koncentraciji od 0,4 posto.

Zaštitu u fazi ružičastog pupa treba bazirati na kombinaciji preparata Argo, aktivne tvari difenkonazol, u koncentraciji od 0,02 posto i Delan 700 WDG u dozi od 0,7 kg/ha ili preparat Delan Pro, aktivne tvari kalijevi fosfonati i ditianon, u dozi od 2,5 l/ha.

Ova faza razvoja idealna je za primjenu insekticida kako bi se prije cvatnje suzbili značajniji štetnici koji čine probleme u kasnijim fazama razvoja.

Preporuka je primjene preparata Brai, aktivne tvari piriproksifen, u koncentraciji 0,04-0,05 posto.

Kvalitetna ishrana 

Navedenom zaštitom jabuka je zaštićena do početka cvatnje, a sa intenzivnom zaštitom potrebno je nastaviti sve do razdoblja kada je smanjena mogućnost primarnih infekcija. U pravilu te se poklapa sa sredinom mjeseca lipnja.

Osim spomenute zaštite, jabuci je potrebno osigurati i kvalitetnu ishranu u navedenim fazama razvoja stoga je neophodno u razdoblju pred cvatnju obaviti tretman preparatima na bazi bora kako bi se osigurala kvalitetnija cvatnja, a nakon cvatnje potrebno je započeti s intenzivnim dodavanjem kalcija kako bi se izbjegli problemi u vidu gorkih pjega i skalda koji se javljaju prilikom skladištenja i u potpunosti uništavaju kvalitetu plodova te oni gube ekonomsku vrijednost.

Iz svega navedenog proizlazi složenost proizvodnje jabuke koja se s razlogom naziva kraljicom voća.

Za više informacija o zaštiti jabuke, obratite se tvrtki Chromos Agro na jedan od niže navedenih kontakata.

Kopirati
Drag cursor here to close