Jesenska sadnja

Kako izabrati kvalitetne sadnice voćaka?

Osim dobro razvijenog i neoštećenog korijena, sadnice trebaju biti najmanjeg promjera 10 mm, mjereno 10 cm iznad cijepljenog mjesta ili korijenovog vrata.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 17. 10. 2023. u 08:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

S obzirom na to da predstoji jesenska sadnja voćaka, pravilan izbor sadnica ima gotovo presudan značaj za primanje nakon sađenja i njihov rast i razvoj, odnosno na kompletan uspjeh proizvodnje voća.

Prilikom izbora posebnu pažnju treba obratiti na identitet sorte i podloge, razvijenost korijena i nadzemnog dijela sadnica, njena starost i zdravstveno stanje, kao i na to da one nisu mehanički oštećene, piše Agroklub.

Kvaliteta

Za podizanje nasada voćaka treba koristiti isključivo sadnice prve klase sa potpuno zrelim (zdrvenjenim) nadzemnim dijelom u cijeloj svojoj dužini. To se posebno odnosi na prijevremene grančice u kruni. Trebaju imati dobro očuvane pupoljke po čitavoj dužini i dobro sraslo spojno mjesto, da budu što uspravnije, bez mehaničkih oštećenja od oruđa, glodavaca i tuče i s dobro razvijenim korijenovim sustavom.

Osim dobro razvijenog i neoštećenog korijena, sadnice trebaju biti najmanjeg promjera 10 mm, mjereno 10 cm iznad cijepljenog mjesta ili korijenovog vrata. Sadnica jagode mora imati najmanji promjer korijenovog vrata pet milimetra i dobro razvijen korijen.

Nadzemni dio voćaka, iznad korijenovog vrata, treba biti najmanje visine za jabuke, kruške, dunje, šljive, trešnje, nektarine, višnje, marelice, badem, kaki 120 cm, masline i breskve 100 cm, orah 180 cm, citruse 80 cm, kivi 50 cm i sve ostale vrste 60 cm.

Voćne sadnice u "posudi" trebaju biti posađene u najmanje tri litre supstrata, a jagode u najmanje 0,2 litra supstrata.

Visoko ili nisko cijepljenje

Proizvodnja sadnog materijala za visokointenzivne nasade jabuka, podrazumijeva visoko cijepljenje (15 - 20 cm) i sadnice koje su dobro obrasle umjereno bujnim ljetorastima ili prijevremenim grančicama. Ovako posađene poslije sadnje ostavljaju se da spojno mjesto bude 10 - 20 cm iznad zemlje. Ukoliko se koriste ovakve, može se u drugoj godini računati sa 10 i više tona plodova po hektaru. Voćke su za 30 posto slabije bujnosti ako se cijepe i sade na ovakav način. Nisko kalemljenje ima često za posljedicu da spojno mjesto bude zatrpano zemljom ili u neposrednom kontaktu sa zemljom, što kasnije može utjecati na pojačanu bujnost (Dr Zoran Keserović, 1999).

Knip sadnice se dobivaju sobnim cijepljenjem engleskim spajanjem, njegom u i vegetaciji, skraćivanjem u proljeće na 70 cm i ostavljanjem vršnog pupoljka, iz kojeg dobivamo one s prijevremenim grančicama visine oko jednog metra.

KNIP 5+ sadnice s prijevremenim grančicama su najbolje za uzgoj jabuke, jer u drugoj godini možemo očekivati prinos plodova 26.000 kg/ha, a treće 42.000 kg/ha.

Kada je u pitanju piramidalni oblik krune ili poboljšana piramida, oblici krune koji se koriste najviše kod koštičavih voćnih vrsta, mogu se koristiti i sadnice s prijevremenim grančicama (Dr Zoran Keserović, 1999).

Zdravstveno stanje

Sadnice moraju biti potpuno zdrave i bez uzročnika karantenskih i drugih biljnih bolesti i štetnika, kao i bez mehaničkih oštećenja.

Posebnu pažnju kod zdravstvenog stanja treba obratiti da ne bude prisutan rak ili tumor korijena (Erwinia tumefaciens).

U novije vrijeme se sve češće za podizanje nasada koriste sadnice koje su nezaražene (ili oslobođene) svim poznatim virusima, mikroplazmama i rikecijama (Virus free) ili one kod kojih su odsutni takozvani opasni virusi i određeni broj latentnih, što je dokazano provedenim testovima (Virus tested). To ima izuzetno veliki pozitivan utjecaj na prijem, rast, razvoj, vitalnost, rodnost i dugovječnost voćaka u nasadu, kao i kvalitetu plodova, a time i na cjelokupan uspjeh proizvodnje.

Identitet (čistoća) sorata i podloga

Mora biti osiguran potpun identitet sorti i podloga voćki. U slučaju mješavine sorti i podloga javljaju se ozbiljni problemi, jer su one višegodišnje biljke. Greške se teško otklanjaju ili ublažuju, a još teže se nasad dovodi u željeno stanje.

Nabavu sadnica mora pratiti odgovarajuća dokumentacija (deklaracija o istinitosti sorte i podloge, uvjerenje o zdravstvenom stanju). Svaki snop mora biti obilježen etiketom sa čitko ispisanim nazivom organizacije u kojoj je sadni materijal proizveden, zatim naziv vrste, sorte i podloge voćke, kao i godina proizvodnje, starosti i broj sadnica u snopu.

Proizvođač voćnog sadnog materijala mora u potpunosti jamčiti sortu, podlogu, zdravstveno stanje i godinu starosti sadnica. Iz tog razloga, kupovati samo u renomiranim rasadnicima i institutima.

Starost sadnica voćaka

Za podizanje suvremenih nasada koriste se okulanti, jednogodišnje i dvogodišnje sadnice.

Kod breskve se za sadnju koriste najčešće jednogodišnje, a ponekad okulanti s jednim ili dva pupoljka (okca).

Kod drugih voćnih vrsta mogu se koristiti okulanti (rijetko), zatim jednogodišnje i dvogodišnje. Za špalirski način uzgoja jabuke i kruške na vegetativnim podlogama se koriste jednogodišnje i dvogodišnje sadnice s prijevremenim i bočnim granama.

"Knip" sadnica je ona dvogodišnja s krunom starom jednu godinu. Spajanje podloge i plemke prilikom proizvodnje ovog tipa sadnice obavlja se početkom godine sobnim kcijepljenjem iz ruke (engleskim spajanjem). Moguće je obaviti i kalemljenje okulacijom (očenjem) u jesen, ali je tada proizvodni proces duži. Tijekom prve godine njeguje se jednogodišnji porast - obavlja se zaštita od važnijih uzročnika bolesti i štetnika, učvršćuje se mladica i tako dalje.

U prosjeku se do kraja prve godine postigne porast 120 - 150 cm, ovisno od sorte i uvjeta uzgoja. U drugoj godini, prije kretanja vegetacije, sadnice se skraćuju na visini 70 - 75 cm. Neophodno je da njihov promjer na visini gdje se prekraćuje bude najmanje 10 mm. Tijekom druge vegetacije ostavlja se samo vršna mladica, a sve ostale ispod se izbacuju. Kada dostigne dužinu 25 cm, obavlja se zakidanje vršnih listova i tretiranje benziladeninom dva puta u razmaku od 24 dana.

Smanjenjem sinteze auksina dolazi do kretanja bočnih pupoljaka i do razvoja prijevremenih grančica. Pored primjene fitohormona, u drugoj godini je izuzetno značajna njega sadnica (zaštita od najznačajnijih bolesti i štetnika, ishrana...) da bi se dobio dovoljan broj dobro razvijenih prijevremenih grana. Na kraju druge godine, vade se i klasiraju.

Za ostale jabučaste i koštičave voćne vrste danas se koriste i jednogodišnje sadnice s prijevremenim grančicama.

Ako se za sađenje koriste dvogodišnje, njihova kruna treba imati najmanje pet pravilno raspoređenih grančica, zatim ravno i glatko deblo visine od 60 - 120 cm ovisno od vrste, sorte, podloge i načina uzgoja. Kod dvogodišnjih težiti da kut grana bude što veći u odnosu na deblo, da dvije ili više grana ne polaze iz jednog mjesta i da sadnica ima vođicu ili vodilicu. U posljednje vrijeme počinju se sve više koristiti dvogodišnje sadnice jabuke na vegetativnim podlogama za podizanje gustih nasada, jer na taj način voćke brže prorode.

Kopirati
Drag cursor here to close