Bit će rakije

Voćari zadovoljni: Nakon pet godina šljiva dobro rodila

Marjanović je pojasnio da je ova godina krenula loše za voćare, zbog niskih temperatura zraka, ali je voće preživjelo za razliku od prethodnih godina kada ga je uništavao mraz.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 10. 06. 2022. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na području Prijedora prvi put poslije 2017. godine dobro je rodila šljiva, koja u ovoj regiji i dominira, a slijede jabuka i kruška, izjavio je predsjednik Udruženja voćara Prijedor Mladen Marjanović.

Marjanović je pojasnio da je ova godina krenula loše za voćare, zbog niskih temperatura zraka, ali je voće preživjelo za razliku od prethodnih godina kada ga je uništavao mraz, prenosi Srna. 

"Ove godine očekujemo pristojan rod, ali je još mnogo rano govoriti zasigurno. LJeto još nije ni nastupilo, vidjet ćemo u idućem periodu tko će biti te sreće da voće bere", rekao je Marjanović Srni.

Prema njegovim riječima, prošlog i ovog tjedna dijelove teritorije grada Prijedora zahvatilo je nevrijeme i nastala su oštećenja od tuče.

"To je i dalje je podnošljivo, iako skoro svaka kiša znači i tuča na nekom području, tako da smo optimisti s jednom dozom opreza", dodao je Marjanović.

On je naveo i da se kod voćara koji se bave ekstenzivnom proizvodnjom pojavila lisna uš koja će, također, utjecati na rod, ali da se kod onih koji se bave intenzivnom proizvodnjom to nije desilo.

"Gdje se voće održava, njeguje, gdje se primjenjuju zaštita i ishrana, tu je stanje zasad prilično dobro i tu se može očekivati dobar prinos, pod uvjetom da nije bilo tuče", istaknuo je Marjanović.

On je naglasio da se dio voćara osigurao od mraza i tuče kod osiguravajućih kuća i taj broj bio bi i veći kada bi poticaji bili ranije isplaćivani jer se premije za osiguranje moraju, također, platiti ranije.

Udruženje voćara Prijedor broji oko 80 članova koji uzgajaju voće na prosječno po hektar površine.

Kopirati
Drag cursor here to close