Hoće li biti štete?

VIDEO | Nagli pad temperature zabrinuo poljoprivrednike u BiH

Pored glavobolje za meteoropate koju je izazvala nagla promjena vremena, glavobolju imaju i poljoprivrednici zbog snijega koji je prekrio usjeve.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 04. 2024. u 07:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Snježne padaline i drastičan pad temperature zabrinule su poljoprivrednike u Semberiji, koji kažu da će tek za nekoliko dana znati da li će biti štete na usjevima i u voćnjacima.

Prognoze za sljedeće dane predviđaju slično, pretežno oblačno vrijeme, u nižim područjima kišu ili susnježicu, a u višim područjima snijeg.

Sa 30 na pet stupnjeva za manje od 24 časa. Pored glavobolje za meteoropate koju je izazvala nagla promjena vremena, glavobolju imaju i poljoprivrednici zbog snijega koji je prekrio usjeve.

Nakon dobrog početka godine, nagli pad temperature i snježne padaline zabrinule su poljoprivredne proizvođače. Snijeg u travnju nikog nije obradovao.

Đorđe Vakčić, poljoprivrednik, kaže: "Ranije je sve krenulo, jagoda vec crveni se, danas sutra prekosutra vidjećemo ima li štete. Po meni ne pretjerano, ali bit će, ipak je hladno to, tako da vidjet ćemo."

Muris Mujanović, poljoprivrednik, za BHRT kaže:"Vjerojatno će biti dosta polomljenog voća, nadati se da neće biti mraza. Ukoliko se još dogodi mraz i ovu godinu možemo da zaboravimo sa rodom voća i povrća. Šteta će biti kolika će biti, prilično velika vjerojatno."

Stručnjaci kažu da je svaka nagla promjena temperatura stres za biljke, baš kao i za ljude.

Prema statističkim podacima, svake pete godine povremeno padnu pahulje u četvrtom kalendarskom mjesecu, ali su uglavnom prolaznog karaktera.

Kopirati
Drag cursor here to close