Što onda?

Što kada Kupres ostane bez snijega – kakav će to turizam biti?

Ovo poznato bh. skijalište zadnjih godina sve se više suočava s nedostatkom snijega u zimskom periodu, a samim time i manjim brojem gostiju.
Gospodarstvo / Turizam | 06. 04. 2024. u 10:00 M. Grabovac | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skijališta na Kupresu svake zime privlačila su svojom blizinom, ali i niskim cijenama brojne goste, posebno Dalmatince i Hercegovce. Zbog sve očitije klimatske promjene ovo poznato bh. skijalište zadnjih godina suočava se s nedostatkom snijega u zimskom periodu, a samim time i manjim brojem gostiju.

''Što smo mogli izvući iz ove sezone, maksimalno smo izvukli'', rezimiraju za Bljesak.info proteklu zimsku sezonu vlasnici skijališta u ovom malom planinskom mjestu. Govore, bila su možda jedva dva lijepa tjedna za skijanje, ostalo samo kiša i južina.

Skijaška sezona za zaboraviti

Na poznatom kupreškom skijalištu ''Adria ski'' za ovu sezonu pripremili su se s velikim ulaganjem, dvije nove staze koje su uredili prošlo ljeto, u planu je i lift, a prvi put cijelo skijalište bilo je pokriveno sustavom umjetnog zasnježivanja. No neuobičajeno visoke temperature učinile su pak da ovo bude jedna od lošijih sezona.

Foto: Bljesak.info / Nekoliko dana skijanja na Kupresu

''Imali smo jedva nekih mjesec dana skijanja i to samo na umjetnom snijegu. Borili smo se koliko smo mogli, snijega nije bilo skoro nikako'', za Bljesak.info objašnjava Ivan Bagarić iz Sportsko - rekreacijskog centra Čajuša na Kupresu. Ističe, svjedoci smo da nedostatak snijega ove zime nije pogodio samo Kupres, nego i druga mjesta u Bosni i Hercegovini i šire.

''Pogledajte Jahorinu i Bjelašnicu, Sloveniju pa čak i dio Austrije. Svi smo imali skijašku sezonu za zaboraviti'', objašnjava Bagarić podsjećajući kako je ovo, od kada je obnovljeno skijalište, druga najgora sezona. 2013/2014. zbog nedostatka snijega radili su svega tri dana.

S uspješnom zimskom sezonom ne može se pohvaliti niti vlasnik ''Snježne kraljice'' na Kupresu Želimir Marić. Objašnjava, izvukli su svega par dana skijanja i sanjkanja.

Foto: Visit Kupres  / Paragliding na Kupresu

''To je to. Uspjeli smo uhvatiti nekoliko dana minusa za umjetni snijeg, ali samo za donju žicu, baby skijanje i školu skijanja. Gornja staza nije radila, falilo je snijega kojega ove godine nažalost nije bilo'' govori za Bljesak.info Marić.

Ne pamte lošiju sezonu

Nakon rata, 1998. godine Tomo Turalija otvorio je apartmane za iznajmljivanje u svom rodnom mjestu. Vlasnik je tri apartmana. No neuobičajeno visoke temperature ove godine prepolovile su, pa i više od toga, broj posjetitelja.

''Slaba je bila sezona ove godine. Nismo imali snijega, a samim time niti gostiju. Nekoliko dana, jako slabo'', govori za Bljesak.info Tomo.

Lošiju zimsku sezonu ne pamti ni Marina Vila, vlasnica tri apartmana u Kupresu koja se ovim poslom bavi zadnjih osam godina. Loše vrijeme jednostavno nije bilo privlačno posjetiteljima.

''Budući da na Kupres zimi dolaze uglavnom skijaši, nedostatak snijega utjecao je na posjećenost. Ne pamtim lošiju sezonu'', kazala je za Bljesak.info Marina.

Zaokret u ljetni turizam

Vrijeme je jedini faktor koji igra glavnu ulogu u dolasku gostiju i punjenju smještajnih kapaciteta zimi. No zbog nedostatka snijega zadnjih godina u Kupresu su svjesni da turiste trebaju privući drugim ponudama. Svjesni da mogu ponuditi puno više od samoga skijanja okreću se ljetnoj sezoni te lagano zauzimaju svoje mjesto u ponudama brdskog biciklizma, motocrossingu i planinarenju.

Foto: Facebook / Kupres

Hercegovac Želimir Marić ističe za Bljesak. info na Kupres je i došao s ciljem razvijanja ponude tijekom ljetne sezone. Svjestan prirode koja okružuje njegove apartmane posjetiteljima nudi više sadržaja za uživanje tijekom ljetnih vrućina.

''Ljetna sezona mi je iz godine u godinu u porastu. Nudimo nekih 90 posto sadržaja za planinski turizam - 40 apartmana sa zatvorenim bazenom, planinarske staze za šetnju, staze za bicikliste i quadove pa do staza za jahanja na konjima. Planiramo to još više proširiti i na drugi sadržaj, u planu je zoološki vrt s domaćim životinjama i veliki dječji park'', govori za Bljesak.info Marić.

A gostiju ne nedostaje, dolaze najviše iz Hrvatske no brojna je i dijaspora iz zemalja zapadne Europe.

Iz Češke, Poljske i Njemačke – to su jako dobri gosti

Kupres nudi bezbroj načina aktivnog odmora u ljetnim razdobljima od pješačenja, planinarenja i biciklizma do moto crosa i rallyja. Značajan broj ljudi zadnje vrijeme odlučuje se za nešto drugačiju vrstu odmora, za lokacije kao što su planine i sve one koje ih vode dalje od gomile turista, u tišinu i ugodnije temperature. Ljetni turizam je, smatra Marina, razdoblje od kojeg Kupres puno može očekivati.

''Prošle je godine bio izjednačen broj noćenja u ljetnom razdoblju sa zimskim razdobljem. Veliki broj noćenja ostvarili su strani gosti, motociklisti i biciklisti, koji su uglavnom bili na proputovanju. Samo 20 dana iznajmljeno je bilo zbog moto susreta koji se u Kupresu odvija svake godine'', govori Marina.

Tomo već ima rezerviran dio srpnja. Dani kosidbe i moto susret u Kupresu privlače brojne posjetitelje u ovaj planinski gradić.

Foto: Facebook / MTB Enduro utrka u BiH 

Samo ''Kupres Enduro'' okupi više od 350 motociklista iz cijelog svijeta. Vožnje motociklom na otvorenom terenu, u divljim šumama, na brdskim kamenim putevima i blatnjavim stazama posjetiteljima ovog eventa daje poseban doživljaj Kupresa i okolice .

''Prije nekoliko mjeseci rezervirali su smještaj za motorijadu, to su gosti iz Češke, Poljske i Njemačke. Radi se o jako dobrim gostima koji ovdje ostanu po nekoliko dana i obilaze naše planine, to im je jako zanimljivo'', objašnjava Tomo.

Pola bh. Premijer lige u Kupresu

O proširivanju ponude tijekom ljetnog razdoblja razmišljaju i u Sportsko - rekreacijskom centru Čajuša. Ivan Bagarić ističe, ljetna sezona im je iz godine u godinu sve bolja. Pored biciklizma, planinarenja, motocrossa nude i jahanje, a ponudu planiraju proširiti i na paragliding.

Prilagodili su i obilježili veći broj jahaćih staza koje se po dužini do čak 30 km na do 1800 m nadmorske visine. Za sve vrste jahača željne novog iskustva Kupres ima što za ponuditi. A za sve za one koji ne žele jahati, ture su prikladne za šetnju u prirodi.

No Kupres nudi i sportski turizam. Samo ove godine u ovom prelijepom prirodnom okruženom sportsko rekreacijskom centru pripremalo se pola Premier lige BiH.

''Mi u svojo ponudi imamo četiri sportska terena gdje radimo pripreme nogometnih ekipa. U planu imamo napraviti još tri. Prošle godine kod nas su na pripremama bili nogometaši Veleža, Širokog Brijega, Igmana, Tuzle Cityja i GOŠK Gabele'', kazao je za Bljesak.info Bagarić nadajući se da će u budućnosti svojim ponudama uspjeti privući i neka još zvučnija imena.

Od ležaja za ''splitsku dicu'' do adrenalinskih avantura

Začetci turizma na Kupresu vezani su za 70-te godine prošlog stoljeća, još tada je lokalno stanovništvo svoj višak ležaja izdavao "splitskoj dici" koja su dolazila na svoja prva skijanja na obližnjoj planini Stožer. Ubrzo je oživjelo i novo skijalište na Čajuši, na kojemu je podignut i hotel ''Adria ski'', a od tada se broj posjetitelja na Kupresu svake zime povećavao. Do rata brojnim Dalmatincima je Kupres zasigurno bio najomiljeniji gradić u Bosni i Hercegovini.

Prošlo je od tada mnogo godina, i promijenilo se puno toga. Novo vrijeme nije sa sobom donijelo samo promjene u klimi, nego i u interesima posjetitelja. Želja Kuprešaka je da njihov grad postane rado posjećen koliko zimi toliko i ljeti, da oni koji dođu u ovaj mali gradić iskuse nešto novo, uživaju u netaknutoj prirodi s određenom dozom adrenalina.

Kupres svojim ponudama definitivno i postaje prava avantura za sve one koji traže nešto novo!

Kopirati
Drag cursor here to close