Idealno vrijeme

Sjetva u kolovozu: Što je najbolje posijati u ovom mjesecu za jesensku berbu?

Previsoka temperatura zraka i zemljišta može spriječiti klijanje i nicanje sjemena bez obzira na sadržaj vlage. Na to su posebno osjetljive mrkva i razne salate.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 09. 08. 2022. u 10:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dok će mnogi pomisliti da je kolovoz mjesec u kome samo beremo plodove iz vrta, iskusniji znaju da je idealno vrijeme za sjetvu određenih povrtnih kultura.

Problem koji se može javiti je nedostatak vlage u zemljištu i previsoke temperature. Zalijevanje i odabir vrste te sorte će vam pomoći da uživate u mladom, svježem povrću tijekom jeseni. Za klijanje, nicanje i početni rast je neophodno osigurati zalijevanje, piše Agroklub.

Nova sjetva

Ovo je mjesec berbe, ali i vrijeme kada mnoge usjeve ukanjamo s gredica jer su završili svoju vegetaciju. Tako dobivamo prostor za novu sjetvu.

Pojedine vrste možemo sijati već početkom mjeseca, a za neke je bolje pričekati drugu polovinu, kada se temperatura snižava.

Previsoka temperatura zraka i zemljišta može spriječiti klijanje i nicanje sjemena bez obzira na sadržaj vlage. Na to su posebno osjetljive mrkva i razne salate.

Pored njih vrijeme je za sjetvu rukole, korabe, endivije, matovilca, peršina, kineskog kupusa, luka srebrenca, cikle, blitve, kelja pupčara, špinata, razne repe, tikvica.

Vlaga i kratka vegetacija bitni faktori

Mrkva i peršin su vrste koje imaju sitno sjeme i tvrdu opnu. Bolje ih je posijati kada je temperatura zraka ispod 30ºC. Njihova osjetljivost se ogleda u lakom isušivanju klice. Sjetva je nemoguća bez dovoljno vlage u zemljištu, a još bolja opcija je da se nakvase papirne vreće i prekriju posijane gredice. Vlažan papir će spriječiti isušivanje zemljišta i sjemena u fazi klijanja. Kada vidite da su se počele pojavljivati biljčice uklonite mokar papir kako bi im omogućili rast.

Vrlo zahvalna za uzgoj u ovo doba je blitva, jer će za berbu biti spremna za kratko vrijeme. Isti slučaj je i s raznim salatama. Kod zelenih salata birajte sorte koje su namijenjene za sjetvu tijekom jeseni, jer u suprotnom brzo mogu prijeći u formiranje cvijeta.

Izbor sorte će biti presudan i kod tikvica. Birajte one koje imaju kratak period vegetacije do dva mjeseca. Mogu se posijati direktno u zemlju ili ih uzgajamo iz presadnica.

Kopirati
Drag cursor here to close