Poljoprivrednici

Traktorima blokirali Bruxelles - prosvjed protiv EU politike

Poljoprivrednici su desetinama traktora blokirali ulice u blizini sjedišta Europske unije
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 26. 03. 2024. u 11:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulice u blizini sjedišta Europske unije (EU) u Briselu u utorak su blokirali poljoprivrednici desetinama traktora, dok 27 ministara poljoprivrede zemalja treba razgovarati o krizi u sektoru koja je dovela do višemjesečnih prosvjeda u cijeloj EU, prenosi Anadolija.

Poljoprivrednici se bune protiv onoga što smatraju prekomjernom birokracijom, do pojačanih mjera zaštite životne sredine, jeftinog uvoza i nepoštenih trgovačkih praksi.

Foto: Anadolija / Poljoprivrednici blokirali ulice u blizini sjedišta Europske unije

"Hajde da živimo od svoje profesije", pisalo je na bilboardu na jednom od ogromnih traktora koji je blokirao glavnu prometnicu.

Današnje demonstracije manje su od prethodnih, ali su značajno utjecale na glavni grad Belgije tijekom jutarnje špice, dok su vlasti tražile od putnika da se drže dalje od grada i rade od kuće koliko god je to moguće.

Protestima koji se održavaju od Finske do Grčke, Poljske i Irske, poljoprivrednici su već dobili niz ustupaka EU i nacionalnih vlasti, od slabljenja kontrole na farmama do ublažavanja ekoloških i pravila o upotrebi pesticida.

Foto: Anadolija / Poljoprivrednici blokirali ulice u blizini sjedišta Europske unije

Ranije u ožujku Europska komisija predložila je ublažavanje pravila u oblastima kao što su plodored, zaštita zemljišta i metode obrade tla. Prema novim pravilima mali poljoprivrednici, koji predstavljaju oko dvije trećine radne snage i najaktivniji su u protestnom pokretu na cijelom kontinentu, biće izuzeti od nekih kontrola i kazni.

Ekolozi i klimatski aktivisti kažu da je za žaljenje promjena politike EU pod pritiskom poljoprivrednika koji prosvjeduju. Kažu da će kratkoročni ustupci proganjati EU, a da će klimatske promjene još više pogoditi kontinent.

Foto: Anadolija / Poljoprivrednici blokirali ulice u blizini sjedišta Europske unije
Kopirati
Drag cursor here to close