Teško stanje

VIDEO | Poljoprivrednici prepušteni sebi - upitna isplata poticaja

Usvajanjem nove strategije poljoprivrednog razvoja gase se male farme, kojih je čak 75 posto u Federaciji BiH.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 19. 03. 2024. u 07:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proizvođači mlijeka u Federaciji Bosne i Hercegovine, još čekaju što će biti s obećanim poticajima za ovu godinu u iznosu od 175 milijuna KM.

Naime, isplata poticaja će započeti tek onda kad Parlament Federacije BiH usvoji strategiju poljoprivrednog razvoja.

S obzirom, na brojna politička previranja u parlamentarnim klupama, strategija bi mogla još dugo sačekati, a poljoprivredne farme se suočiti s gašenjima.

Stari scenarij

Poljoprivrednici iz Federacije Bosne i Hercegovine proživljavaju isti stari scenarij od prethodnih godina. Zbog kašnjenja poticaja, mnogi još ne mogu započeti proljetnu sjetvu.

Osim toga, poljoprivrednici čekaju održavanje Sjednica oba doma parlamenta Federacije BiH na čijem dnevnom redu se mora naći Strategija poljoprivrednog razvoja do 2027. godine.

Međutim, sjednica još nije ni zakazana, a bez usvojene strategije, osim poticaja, nema ni programa, ni pravilnika što dovodi do još veće krize u poljoprivredi.

Gase se male farme

Eldin Glibanović, farmer iz Živinica, kaže: ''Trebali smo imati sredstva s federalnog nivoa. Trenutno smo u šestom mjesecu dugovanja za poticaje za mlijeko. Mi smo prepušteni sami sebi. Hoće li i ova sjetva biti upitna, s obzirom da je jesenja sjetva znatno umanjena. Danas čitam da je nažalost, na jednom najvećem kantonu Unsko-Sanskom proljetna sjetva će biti umanjena 60 posto''.

Usvajanjem nove strategije poljoprivrednog razvoja gase se male farme, kojih je čak 75 posto u Federaciji BiH.

Poljoprivrednici ističu, umjesto da se domaći proizvođači podržavaju, posebice u ovo vrijeme krize hrane, sve ih se više guši novim pravilnicima.

Sve teže stanje

Fedahija Hrnjić, farmer iz Sapne, ističe: ''Kada uzmemo i sagledamo, koliko smo davali mlijeko, koliko je sada, vidi se da je proizvodnja u drastičnom padu. Tako da ljudi odustaju od proizvodnje mlijeka, gase se farme''.

I u Županijskoj gospodarskoj komori su upozorili da je sasvim jasno kako će nova strategija negativno utjecati na obim proizvodnje i broj onih koji se bave poljoprivredom, javlja BHRT.

Suad Selimović, tajnik za poljoprivredu Županijske gospodarske komore Tuzla, poručuje: ''Mi smo pokušali u nekoliko navrata to sugerirati i da ukažemo, a to nije dobro kada je u pitanju poljoprivredna proizvodnja Federacije. Prije svega razmišljajući o Tuzlanskom kantonu zato što mi imamo dosta malih usitnjenih posjeda koji se ne vide u toj strategiji niti u ovom programu novčanih podrški koji je bukvalno napisan tako da će fizička lica nestati iz proizvodnje''.

Sve ovo pokazuje kako su poljoprivrednici s razlogom zabrinuti, ali još više trebale bi biti zabrinuti institucije ove zemlje, jer gašenjem poljoprivrede, odnosno proizvodnje hrane, slabi ekonomija, a ovako plodna zemlja postaje ovisna o drugima.

Kopirati
Drag cursor here to close