Nije teško

Sve što morate znati o uzgoju zimske salate

Salata je povrtnica kratke vegetacije, što ovisi od tipa, sortimenta, sezone i uvjeta uzgajanja.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 12. 10. 2022. u 12:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Salata je jednogodišnja povrtna kultura iz porodice glavočika. Bogata je vitaminima i mineralima, primjerice folnom kiselinom. Konzumira se svježa, sirova (bez termičke obrade) kao prilog s različitim začinima ili preljevima.

Salata je povrtnica kratke vegetacije, što ovisi od tipa, sortimenta, sezone i uvjeta uzgajanja. Forme salate čiji su listovi cjelovitog ruba, glatke površine i nježnog tkiva poznate su pod nazivom maslenke ili puterice, a one s listovima nazubljenog ruba, nabrane površine, i hrskave strukture s izraženim lisnim žilama kristalke.

Sorte 

Nansen – rana sorta, otporna na niske temperature. Glavica okrugla, umjereno zatvorena, optimalne veličine. Listovi široki, okrugli i mekani, svijetlozelene boje. Dužina vegetacije je 65 dana, piše Agroportal.hr

Atrakcija– srednje rana sorta. Glavica je optimalne veličine, dobro zatvorena, listovi okrugli, svijetlozelene boje, debeli i mekani. Dužina vegetacije je 70 dana.

Zimska rjavka-srednje rana sorta. Listovi okrugli srednje veličine, mekani i hrskavi. U proljeće stvara velike glavice zelenohrđavocrvene boje.

Sjetva ovih navedenih sorti "zimskih salata" obavlja se početkom veljače, a za berbu dospijevaju u rano proljeće.

Može i kao međukultura

Salata je povrtna kultura osjetljiva na kiselost i zaslanjenost tla tako da bi tla za njezin uzgoj morala biti što bliža neutralnoj pH reakciji. Može podnijeti dugotrajni uzgoj na istoj površini, no ipak je poželjna barem jedna pretkultura iz druge porodice. Zbog kratke vegetacije, salatu je moguće uzgojiti dva do tri puta godišnje, a često se salata uzgaja i kao međukultura. Za sjetvu na otvorenom bitno je da površinski sloj bude mrvičaste strukture.

Na težim tlima te na izrazito pjeskovitim tlima preporučuje se u površinski sloj unijeti treset ili organska gnojiva tipa Biorex ili PIC Italpolina zbog poboljšanja strukture, te boljeg očuvanja vlage. Na malim površinama se uglavnom sije ručno na blago uzdignute gredice. Nakon sjetve potrebno je prskanjem navlažiti tlo.

Također, kako bi tlo duže zadržalo vlagu te kako bi sjeme prije niknulo potrebno je tlo prekriti agrotekstilom. Salatu je najbolje sijati u nekoliko navrata radi berbe uvijek svježih glavica.

Salata se prorjeđuje u više navrata, tako da se postigne konačni razmak između biljaka 25-30 cm, a razmak redova 30 cm.

Kopirati
Drag cursor here to close