Sve je teže proizvoditi

Ima li poljoprivreda budućnost u našoj zemlji?

Bez bolje zaštite domaće proizvodnje, ali i niza sustavnih rješenja, poljoprivreda nema budućnost.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 22. 09. 2022. u 07:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Semberiji, jednoj od najvećih žitnica Bosne i Hercegovine, registrirano je samo osam poljoprivrednika mlađih od 40 godina. Ovaj podatak poljoprivrednih udruženja otvorio je pitanje: ima li poljoprivreda u našoj zemlji budućnost?

Za tridesetogodišnjeg Nikolu Stajića iz semberskog sela Velika Obarska nakon završetka poljoprivrednog fakulteta nije bilo dileme.

"Odlučio sam da se bavim poljoprivredom. Gro proizvodnja je proizvodnja i prerada kupusa. Imamo svoju kiseljaru za preradu kupsua, proizvodimo od sjemenke do gotovog proizvoda“, ističe.

Ipak, Nikola je izuzetak koji potvrđuje pravilo, a to pokazuje i statistika.

Goran Simić, predsjednik Poljoprivredne zadruge ''Obarska'' kaže: "Na području Semberije ima registriranih mladih poljoprivednika, tj. mlađih od 40 godina, nešto veoma malo. To je nekih 8 do 10 poljoprivrednika, to su poražavajući podaci".

"Razlog je višedesetljetno uništavanje domaće proizvodnje i zbog toga nam dolazi sve na naplatu. Uvoznički lobij, koji smo govorili da je veliki problem, sada nam uzima danak'', kaže.

Nikola Stajić poljoprivrednik, navodi: "Nedostatak podrške dolazi posljednji. Podrška treba doći od države. Država dolazi iz naroda, a u narodu je takav sklop i mentalitet da je raditi sramota. Malo tko se ne sjeća da su nam govorili stariji ljudi: "Uči da ne moraš raditi". Ntiko nije shvaćao da je to pogubno za sve“.

Bez bolje zaštite domaće proizvodnje, ali i niza sustavnih rješenja, poljoprivreda nema budućnost, kažu u Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza Udruženja poljoprivrednika RS, kaže: "Mi se samo nadamo da ćemo i određenom pronatalitetnom politikom i podsticajima mladima i povećanjem podsticaja poljoprivredi zadržati ljude da se bave tom perspektivnom granom, s obzirom na prognoze da će hrana biti strateški proizvod vrlo brzo“.

Iz resornog entitetskog ministarstva za sada obećavaju veći agrarni proračun.

Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, poručuje: ''Moramo snažnije podržavati i financirati poljporivredu, ne samo vlada, nego i svi drugi organi vlasti. Vlada RS namjerava u sljedećoj godini izdvojiti oko 150 milijuna maraka“.

Procjena poznavatelja prilika je da je budućnost poljoprivrede ukrupnjivanje gazdinstava, što će značiti gašenje malih i srednjih proizvođača, a samim tim i poljoprivrede kakvu danas poznajemo.

Kopirati
Drag cursor here to close