Nadajmo se

BiH u pet godina želi u poljoprivredu uložiti 2,24 milijarde maraka

Tijekom razdoblja realizacije planira se povećanje proračunskih izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6% godišnje
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 02. 2024. u 12:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Donošenje strateškog plana ruralnog razvoja, početak pregovora oko uspostave institucionalne arhitekture za korištenje IPARD fonda EU-a, najava provedbe popisa poljoprivrede... Trenutačno se u BiH provodi niz aktivnosti koje za cilj imaju valorizaciju poljoprivrednih potencijala zemlje koja može biti, pokazuju studije i procjene, značajan proizvođač zdrave hrane i konkurentan subjekt i u europskim razmjerima, piše portal Večernjeg lista BiH.

Važan dokument

S obzirom na to kakve se mogućnosti otvaraju za domaću poljoprivrednu proizvodnju, a osobito kroz korištenje sredstava iz Europske unije, raduju nedavne aktivnosti ministara s entitetskih i državne razine oko uspostave IPARD strukture. No, čini se kako će i domaći izvori financiranja biti podignuti na višu razinu, a da je tomu tako, svjedoče i brojke vidljive iz proračunskog okvira nedavno donesenog strateškog plana ruralnog razvoja za razdoblje od 2023. do 2027.

Okvirni dokument usvojen je na Vijeću ministara, a njima se utvrđuju strateški ciljevi postupnog usklađivanja poljoprivrede i ruralnog razvoja sa Zajedničkom poljoprivrednom politikom Europske unije (ZPP EU) i privlačenja investicija.

Ukupan proračunski okvir strateškog plana je 1,78 milijardi KM, a iz ostalih izvora se očekuje mobiliziranje dodatna 533 milijuna KM, što zajedno čini 2,24 milijarde KM za pet godina njegove provedbe. Financijska sredstva će biti osigurana od Federacije BiH (42,7%), županija (14,4%), Republike Srpske (18,1%), Distrikta Brčko BiH (3,5%), državne razine (1%) te dodatnih 20,3% od grantova EU-a i drugih donatora.

Povećanje izdvajanja

Tijekom razdoblja realizacije planira se povećanje proračunskih izdvajanja za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja po prosječnoj stopi od 4,6% godišnje, tako da bi sredstva raspoloživa u 2027. godini (394 milijuna KM) trebala biti veća za 20% u odnosu na početnu 2023. godinu (329 milijuna KM).

Inače, financijski okvir navedenog plana predstavlja zbroj sredstava planiranih u strategijama razvoja poljoprivrede Federacije BiH, Republike Srpske, Distrikta Brčko BiH, uključujući i sredstva na državnoj razini planirana za provedbu mjera Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, agencija, uprava i ureda na razini BiH i procjene sufinanciranja iz drugih izvora. Plan je utvrdio i viziju strateškog razvoja poljoprivrede, a cilj je dobiti unaprijeđen, konkurentan i klimatski otporan poljoprivredno-prehrambeni sektor koji će imati veću produktivnost, kao i bolju tržišnu orijentaciju.

Osim toga, predviđen je niz tehnoloških inovacija, uz nezaobilaznu digitalizaciju sektora, kao i održivo upravljanje zemljišnim i drugim prirodnim resursima. Sve zajedno vodit će prosperitetnim i očuvanim ruralnim područjima u Bosni i Hercegovini privlačnima za život i privređivanje svih stanovnika, a posebno mladih.

Ispunjavanje uvjeta

Paralelno s ovim procesom očekivanja su kako će BiH, ako nastavi dinamiku koju su započele vlasti na svim razinama, uspjeti u dogledno vrijeme ispuniti preduvjete za ulazak u mehanizmu pretpristupne pomoći EU-a za ruralni razvoj (IPARD III) za razdoblje od 2021. do 2027., a u okviru kojega je za programe dodijeljeno 990 milijuna eura sredstava EU-a.

Do sada, a razlog je nepostojanje uređene strukture, BiH, za razliku od susjeda, nije mogla koristiti prednosti ovoga mehanizma koji donosi mogućnost značajnog unaprjeđenja konkurentnosti sela.

Kopirati
Drag cursor here to close