Subvencije

Poljoprivrednici traktorima 'opkolili' Gradsku upravu Banja Luka

Gospodarstvo / Poljoprivreda | 31. 01. 2024. u 11:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Nezavisne / Poljoprivrednici traktorima 

Zbog neisplaćenih subvencije veliki broj poljoprivrednika okupio se ispred Gradske uprave Banja Luka s traktorima, kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo radom gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako tvrde poljoprivrednici, Grad nije isplatio subvencije predviđene proračunom iz 2023. godine.

Kako su rekli nakon najave prosvjeda, Stanivuković je najavio da će biti isplaćen dio tih sredstava, ali nije precizirao koliko točno.

Istaču da ne može uplatiti puni iznos s obzirom da je isti negdje drugo nenamjenski potrošen, pišu Nezavisne

"Subvencije za poljoprivresnike su potrošene na kružne raskrsnice, pješačke prelaze i nezakonito rušenje Krajiškr kuće gdje poljoprivrednici ne mogu da prodaju svoje proiztvode", rekao je predsjednik MZ Donja Kola Srđan Ćutković.

Podsjetimo, poljoprivrednici prosvjeduju i u svijetu.

Farmeri u Francuskoj približavaju se danas Parizu i gradskoj veletržnici u namjeri da je blokiraju, kako su i najavili prošlog tjedna, usprkos pokušajima vlasti da ispuni njihove zahtjeve i da ubijedi poljoprivrednike da odustanu od daljnjih prosvjeda.

Francuski poljoprivrednici posebno protestuju zbog sporazuma o slobodnoj trgovini koji omogućava uvoz jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Južne Amerike, koju smatraju nelojalnom konkurencijom.

Belgijski poljoprivrednici, traže ustupke vlade kako bi osigurali bolje cijene za svoje proizvode i smanjenje birokratije potrebne za obavljanje posla, blokirali su danas glavne ceste širom zemlje u pokušaju da poremete trgovinu u glavnim lukama.

Nekoliko stotina traktora je tijekom skupova, koji se održavaju četvrti dan i dio su poljoprivrednih prosvjeda širom Europske unije, zakrčilo promet širom Belgije, zemlje od 11,5 milijuna stanovnika.

Zbog prosvjeda poljoprivrednika više stotina tisuća Belgijanaca suočava se sa problemima u transportu. 

Kopirati
Drag cursor here to close