Preduga zadržavanja

Problemi na granicama za izvoznike voća, povrća i prehrambenih proizvoda

Prosječan izvoz svježeg voća i povrća iz naše zemlje u posljednje tri godine iznosio je 17.286 tona, što znači da se u sezonskom razdoblju od lipnja do rujna izvezu 864 kamiona ovih proizvoda.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 07. 2022. u 07:09 Bljesak.info
Milionski gubici izvoznika voća, povrća i prehrambenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvoznici voća, povrća i prehrambenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine, zatražili su hitan sastanak s nadležnima na državnoj razini i razini entiteta kako bi se izbjegla duga zadržavanja s kvarljivom robom na granici s Hrvatskom. Zbog ogromnih gubitaka, mnogi odustaju od plasmana svojih proizvoda u inozemstvo, prenosi BHRT.

Prosječan izvoz svježeg voća i povrća iz naše zemlje u posljednje tri godine iznosio je 17.286 tona, što znači da se u sezonskom razdoblju od lipnja do rujna izvezu 864 kamiona ovih proizvoda. Na duga čekanja prijevoznici su navikli, ali su ona za lako kvarljivu robu pogubna.

Vozači su nezadovoljni te kažu kako se čeka i po osam, devet sati, kako je roba kvarna. Najveći problem za izvoznike je rad fitosanitarne inspekcije na granici s Hrvatskom, kaže Mladen Lazić iz Golog Brda kod Bijeljine koji godišnje put Hrvatske pošalje između deset i dvadeset kamiona povrća i voća.

"Rade radnim danom do 3 sata a subota i nedjelja ne rade nikako i događa se da robe koje su utovarene u petak da se bace u ponedjeljak ili ne mogu da prođu fitosanitarne uvjete koji su jako rigorozni”, govori Mladen Lazić, proizvođač i izvoznik povrća i voća

Zajedno s izvoznicima i prijevoznicima, Vanjskotrgovinska komora BiH uputila je prijedloge rješenja ovog problema svim nadležnim institucijama.

Tijana Muhamedagić, tajnica Asocijacije za prehrambenu industriju VTK BiH objašnjava: “Da se u tijeku sezone kada je najveći izvoz svježeg voća i povrća produži rad fitosanitarnih inspektora, da se nađi način da se otvori makar još jedna granični prelaz s ovim uvjetima”.

Lopta je sada u “dvorištu” nadležnih institucija na razini BiH i entiteta, s kojima su izvoznici zatražili hitan sastanak. Iz Vanjskotrgovinske komore BiH su naveli da će izvoznici i prijevoznici, ukoliko se u roku od nekoliko dana ne riješe ovi hitni zahtjevi, biti primorani da realizaciju traže na drugi način koji bi mogao rezultirati i kolapsom na graničnim prelazima.

Kopirati
Drag cursor here to close