GP Gradiška

Bh. gospodarstvenici na ogromnom gubitku jer postoji samo jedan prijelaz za izvoz robe

''Gubici su ogromni, plaćamo kazne za kašnjenja, plaćamo auto dane prijevoznicima, tako da, nije dobro”, kažu gospodarstvenici.
Gospodarstvo / Posao | 07. 07. 2022. u 21:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Srpanj i kolovoz, prema podacima vanjskotrgovinske komore BiH, su mjeseci kada BiH ostvari 50% svog ukupnog godišnjeg izvoza u zemlje EU. Gužve na graničnim prelazima su ogromne, prijevoznici čekaju i po nekoliko dana, dok svježe voće i povrće gube svoju vrijednost a privrednici plaćaju kazne zbog kašnjenja.

''Problemi su svakodnevni, pošto je samo jedan granični prelaz sa EU preko koga se prevoze prehrambeni proizvodi, u Gradišci. Gužve na samom GP, most gdje se gubi vrijeme, sanitarna inspekcija u Hrvatskoj. Sanitarna inspekcija radi do 15 sati, kamion dođe u 8 satina most i ne pređe do 15 sati, i ostaje za sljedeći dan, nekad ostane i dva tri dana. Gubici su ogromni, plaćamo kazne za kašnjenja, plaćamo auto dane prijevoznicima, tako da, nije dobro”, kazao je Mladen Pratljačić, menadžer izvoza kompanije “Mladegs pak” iz Prnjavora.

Problem nepostojanja više graničnih prelaza za izvoz prisutan je godinama. Zastoji, čekanja i tek inicijativa za rješenje na današnjem sastanku u vanjskotrgovinskoj komori BiH, javlja N1.

“Prijedlozi vanjskotrgovinske komore bit će upućeni svim institucijama koje su za to zadužene. Ispred vanjskotrgovinske komore se traži da se tijekom sezone kada je najveći izvoz prema EU svježeg voća i povrća, da se produži rad fitosanitarnih inspektora, da se pokuša iznaći način da se otvori makar još jedan granični prijelaz s ovim uvjetima.

Štete uzrokovane ovim problemima se ne mogu procijeniti, mada je vanjskotrgovinska komora, znajući što će se dogoditi, prethodnih mjeseci radila jednu anketu među gospodarstvenicima, i dobili su rezultate da je u srpnju i kolovozu najveći izvoz, najviše se stoji na granicama, i čini 50% ukupnog izvoza, da se stalno povećava i posljedice mogu biti velike, radi se o svježem voću i povrću, koje, ukoliko stoji na granicama gubio svoju vrijednost.

''Ove gužve na granicama dodatno usložnjavaju problem sa nametnutom uredbom o suradnji sa EU, koju je Hrvatska počela primjenjivati od travnja ove godine i to za proizvode od drveta za koje se mora vaditi fitosanitarni certifikat i oni dakle moraju ići na te iste GP i stvarati još veću gužvu'', kazala je Tijana Muhamedagić, tajnica Asocijacije za prehrambenu industriju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Prije putovanja u EU, pri prelasku granice sa Hrvatskom, strpljenjem se ne moraju naoružati samo izvoznici, nego i fizička lica. Važno je unaprijed se upoznati sa pravilima o osobnom prtljagu.

Iz BiH u Hrvatsku nije moguće unijeti meso, mlijeko i mliječne i mesne proizvode. Proizvodi od ribe dozvoljeni su u količini od 20 kg po osobi. U količini od 2 kg po osobi možete unijeti: med, jaja, hranu za dojenčad, hranu za kućne ljubimce.

Bez ograničenja za unos su sljedeće namirnice: Kruh, kolači, keks, čokolade, slatkiši, dodaci hrani, masline, tjestenina, rezanci, koncentrati juha, piše N1.

Kopirati
Drag cursor here to close