Bosanska posavina

Poljoprivrednici: Sve se lomi preko naših leđa, ali ne odustajemo

Sve se lomi preko naših leđa, ali ne odustajemo
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 24. 03. 2021. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Poljoprivrednici u Bosanskoj Posavini, u općinama Odžak, Domaljevac, Orašje, Modriča, Gradačac, spremni su za proljetne radove.

No, osim teškog posla, suočeni su i s brojnim problemima, s kojim su nas upoznali tijekom posjete ovom dijelu BiH.

Bit će problema

Bahrija Omičević za rad na suvremenoj farmi za krave muzare i tov bikova te uzgoj priplodnih junica ima petero osiguranih radnika iz domaćinstva i dva angažirana radnika, jer posla ima napretek.

''Trenutno na farmi imam 61 kravu muzaru i dnevno mljekari u Gradačcu isporučim 1.200 litara mlijeka. Ova mljekara mi svakog mjeseca isplati novac poljopriza mlijeko. Samo što je litar mlijeka 65 feninga i ta cijena je već šest godina. Što se tiče buduće sjetve, prije svega kukuruza, kao strateške kulture za proizvodnju stočne hrane, silaže, prema onome što čujem, problema će biti, jer je enormno poskupio kilogram sjemenskog kukuruza, mineralnog gnojiva, pa i nafta, sve. Samo je na istoj cijeni ostao naš proizvod'', kaže Bahrija.

Ističe da, osim 60 krava muzara, na farmi uzgaja i priplodne junice, tovi bikove, pa ukupno na farmi ima 150 grla krupne stoke. Do sada je Omičević samo jednom koristio sredstva za kapitalne objekte, i to za gradnju farme, u iznosu od 40.000 KM. Još ranije je nabavio sjemenski kukuruz za ovogodišnju sjetvu na 1.500 dunuma posavske ravnice, ali fakturu još nije dobio i brine se da cijena neće biti „paprena“.

Na svaki dunum trebat će 70 kilograma mineralnog đubriva, koje je također poskupjelo. Kaže da i njegov bratić Sanel Omičević na farmi drži 70 krava muzara i 130 grla ostale krupne stoke u tovu.

Idemo dalje

''Iako se sve lomi preko leđa poljoprivrednika, mi ne odustajemo, mi idemo dalje. Evo postavljamo krov za novu farmu za 200 grla, krava muzara, bikove, priplodne junice. Objekt, koji će biti jedan od najsavremenijih u okolini, gradimo vlastitim sredstvima'', riječi su Bahrije Omičevića iz Odžaka.

Kopirati
Drag cursor here to close