''Subvencija privatnicima''

87 milijuna KM za poljoprivredu

Određena su i sredstva za sufinanciranje organiziranja poljoprivrednika, aktivnosti poljoprivrednih zadruga i privrednih društava za povezivanje ponude obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava i obrta s područja Federacije BiH
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 18. 03. 2021. u 13:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Federacije BiH je, na današnjoj sjednici u Sarajevu, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu" utvrđenih Proračunom FBiH za 2021. godinu Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u iznosu od 87.000.000 KM. Mjere novčanih podrški predviđene ovim u programom doprinose ispunjavanju ciljeva unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje, jačanja konkurentnosti na domaćem i inostranom tržištu, te povećanju ponude domaćih poljoprivrednih proizvoda.

Usvajanju Programa prethodila je opsežna javna rasprava u sklopu koje je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dobilo veliki broj sugestija, prijedloga i komentara na Nacrt programa. Održani su sastanci s odborima za poljoprivredu oba doma Parlamenta Federacije BiH, nadležnim kantonalnim ministarstvima, predstavnicima saveza i udruženja poljoprivrednika. U skladu s tim, povećana su sredstva za biljnu proizvodnju koja ove godine iznose 13.330.000 KM. Za animalnu proizvodnju je predviđeno 56.200.000 KM.

Pored Modela podrške proizvodnji, od ukupnih sredstava Programa podrški za 2021. godinu, iznos od 14.050.000 KM je predviđen za Model ruralnog razvoja, koji za cilj ima sveobuhvatan ekonomski, socijalni i kulturni napredak stanovništva ruralnih područja FBiH. U okviru ovog modela potiču se investicije u izgradnju ili proširenje, odnosno opremanje građevinskih objekata u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje ili prerade poljoprivrednih proizvoda, nabavku visokokvalitetne rasplodne stoke i podizanje višegodišnjih nasada voćnjaka i vinograda. Iznos od 2.000.000 KM predviđen je za podršku investicijskim projektima u sektoru poljoprivrede i prehrambene industrije koje kreditira Razvojna banka FBiH preko kreditne linije za poljoprivredu.

Za Model ostalih vrsta podrški predviđen je iznos od 2.920.000 KM. Ova sredstva će biti korištena za sufinanciranje mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za nove obrte, financiranje izrade Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja, Operativnog programa razvoja zadrugarstva, podršku opremanju laboratorija i veterinarskih organizacija, sufinanciranje osiguranja od šteta u poljoprivredi, podršku organiziranju stručnih skupova, kongresa, simpozija, seminara i sajmova te sufinanciranje izlaganja na sajmovima.

Određena su i sredstva za sufinanciranje organiziranja poljoprivrednika, aktivnosti poljoprivrednih zadruga i privrednih društava za povezivanje ponude obiteljskih poljoprivrednih gazdinstava i obrta s područja Federacije BiH i otkup njihovih proizvoda s ciljem njihove prodaje, prerade ili izvoza.

Kopirati
Drag cursor here to close